Армія РФ прикривається ЗАЕС як "атомним щитом": Чому відключили четвертий енергоблок і чи є ризик катастрофи

Російські війська контролюють територію Запорізької атомної електростанції більш ніж 5 місяців. На території ЗАЕС розміщена важка техніка й особовий склад противника. Це загрожує світові ядерною катастрофою, передають Патріоти України.

Про це 6 серпняповідомили в державному концерні "Енергоатом", що керує атомною електростанцією. Зазначається, що ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

5 серпня окупант влаштували нову провокацію. Протягом дня вони двічі обстріляли територію електростанції з РСЗВ, що спричинило серйозні ризики.

Унаслідок бомбардування відключився один із трьох працюючих енергоблоків. Також серйозних пошкоджень зазнали азотно-киснева станція та об‘єднаний допоміжний корпус. Через це є ризик витоку водню та розпилення радіоактивних речовин.

"Український персонал станції продовжує працювати та докладати усіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень", – зазначають в "Енергоатомі".

У компанії наголошують на тому, що через непередбачуваність дій окупантів електростанція і всі, хто перебуває в її межах, – у небезпеці.

"Те, що відбувається на Запорізькій АЕС, – це ядерний тероризм від Росії. Вся ядерна галузь РФ має опинитися під санкціями, а сама Росія – у списку країн-спонсорів тероризму", – запевняють у керуючій компанії.

Керівник концерну "Енергоатом" Петро Котін укотре говорить про те, що наслідки окупації ЗАЕС можуть бути непередбачуваними. Російські війська постійно чинять тиск на українських співробітників електростанції, порушують основні правила безпеки та не зважають на ризики ядерної катастрофи.

"Важка військова техніка дислокована безпосередньо на території станції — до 50 одиниць техніки та до 500 солдатів. Фактично вони використовують майданчик АЕС як військову базу. Там багато ядерного матеріалу, тому вони думають — ніхто не буде атакувати безпосередньо на майданчику станції. Тож окупанти почуваються у відносній безпеці", – зазначає він.

$260 млрд агресора на допомогу Україні: ЄС розробив план щодо використання доходів від заморожених активів РФ – Боррель

середа, 24 квітень 2024, 8:15

Євросоюз розробив план, який дозволить вилучити «надзвичайні доходи» від «заморожених» активів Росії та витратити їх на потреби України, каже Жозеп Боррель . Євросоюз розробив план, який дозволить вилучити «надзвичайні доходи» від заморожених актив...

У ворога за добу значно поменшало артилерії та автотранспорту: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 24 квітня

середа, 24 квітень 2024, 7:54

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 24.04.24 орієнтовно склали: