"Армія тримається на дисципліні": Залужний підтримав скандальний закон про покарання військових за дезертирство

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтримав посилення покарання військових за дезертирство та непокору. Він заявив, що військо тримається на дисципліні. Про це Залужний повідомив у своєму Telegram-каналі, передають Патріоти України.

Він підкреслив, був змушений порушити досить складну тему. "Посилення відповідальності за самовільне залишення військової частини або місця служби, дезертирство, самовільне залишення поля бою або відмову діяти зброєю, непокору та невиконання бойових наказів. Я підтримую відповідні зміни в законодавстві, прийняті Верховною Радою України, і прошу Президента підписати закон. Моя думка чітко відображає позицію командирів угруповань та військових частин, які вимагали системного вирішення цього комплексу питань", – почав Залужний.

Він наголосив, що армія тримається на дисципліні. А прогалини у законодавстві, за словами головнокомандувача, не забезпечують її дотримання. "Відмовники" можуть сплатити штраф, розмір якого становить до десяти відсотків бойових виплат або отримати покарання з випробуванням, це несправедливо. Ба більше, і ця ключова, оголені ділянки фронту змушені закривати собою інші військовослужбовці, що призводить до збільшення втрат особового складу, територій та мирних людей на них, часто втрачені позиції доводиться відновлювати штурмовими діями за дуже дорогу ціну", – зазначив Залужний.

Також він додав, що проблему можна вирішити більш м'яким способом, але тільки якщо йдеться про мирний час. У разі війни, як стверджує головнокомандувач, потрібні швидкі дієві рішення.

Крім того, він заявив, що командири не залишаться безкарними. Залужний наголосив, що вони також несуть повну юридичну відповідальність за свої дії чи бездіяльність.

"І я повністю довіряю своїм підлеглим... Чи визнаю я наявність проблем, які призводять до мимовільного відходу? Так, і працюю над їх усуненням. І проведені успішні операції зі звільнення територій нашої держави тому підтвердження. Чи нормально, що ми дискутуємо на такі чутливі теми публічно? Так, ми в демократичній державі. Але рівно доти це не шкодить нам вигравати війну. Тому я закликаю всіх поставити крапку в цій дискусії", – заявив Залужний.

"Наша мета - зробити її найбільш сильною з усіх": Зеленський розповів, на якому етапі безпекова угода зі США

неділя, 28 квітень 2024, 22:14

Україна працює із США над текстом двосторонньої безпекової угоди. Влада хочу зробити цю угоду найбільш сильною з усіх. Про це сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні у неділю, 28 квітня, передають Патріоти України. «Зараз наші...

За звʼязки з командою Навального: У РФ заарештовано журналістів AP і Reuters (фото)

неділя, 28 квітень 2024, 21:59

У Росії заарештували журналістів Сергія Кареліна і Костянтина Габова, які працювали на Reuters та Associated Press, за звинуваченнями у нібито співпраці з командою Олексія Навального. Про це повідомляє AP, передають Патріоти України. Карелін, який має ...