Армію збільшать майже вдвічі: Дуда підписав новий закон про оборону Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда підписав у п'ятницю закон "Про захист батьківщини". Його головна мета – збільшення бюджету на оборону, збільшення чисельності польської армії, відновлення резервної системи та збільшення можливості навчання солдатів. Про це пише видання TVN24, передають Патріоти України.

На церемонії у президентському палаці Дуда сказав, що "модернізація та постійне підвищення боєздатності польської армії – це великий завіт, залишений нам президентом Лехом Качинським, разом із зобов'язанням намагатися мати союзні війська тут, у Польщі".

Дуда також згадав слова загиблого у 2010 році президента Польщі про те, що "не можна економити на армії". Він зазначив, що підписаний закон дозволить розвивати польські збройні сили "відповідно до вимог часу", водночас додав, що цей законопроєкт не є реакцією на напад Росії на Україну.

"Це не законодавчий акт, створений у зв'язку з нападом Росії на Україну. Це правовий акт, створений тому, що ми пророкували, що це може статися", – сказав Дуда.

Він попередив, що Польща в майбутньому також може стати "об'єктом нападу ненажерливої, імперської Росії".

Дуда висловив надію, що закон "буде успішно реалізований польськими політиками, незалежно від їхнього політичного забарвлення".

Як зміниться польська армія

Одностайно ухвалений у Польщі закон упорядковує чинне законодавство, замінюючи чинний закон 1967 року.

  • Збільшення оборонного бюджету Польщі: у 2022 році – не менше 2,2% ВВП, а у 2023 році – 3% ВВП.
  • Модернізація збройних сил.
  • Збільшення чисельності польської армії приблизно до 300 000 солдатів (близько 250 000 професійних солдатів і близько 50 000 солдатів сил територіальної оборони). Нині у польській армії налічується близько 111 тисяч професійних солдатів та 32 тисячі солдатів тероборони.
  • Відновлення резервної системи та поділ резервної військової служби на активну та пасивну.
  • Заохочувальні виплати для військовослужбовців – після 25 років військової служби 1500 злотих на місяць (більше 10 тисяч грн), після 28 років та 6 місяців – 2500 злотих на місяць (більше 17 тисяч грн.).
  • Введення системи матеріального стимулювання кандидатів у солдати.
  • Збільшення можливості навчання солдатів – включаючи введення добровільної базової військової служби (базова підготовка – 28 днів, підготовка фахівців – до 11 місяців).

Знищено носії "Кинджалів" та інші бойові літаки: З'явилися супутникові знімки аеродрому Бельбек після ракетного удару

п’ятниця, 17 травень 2024, 8:06

На супутникових знімках Plаnеt.соm, котрі поширила Російська служба Радіо Свобода, зроблених над аеродромом Бельбек у Криму 16 травня, зафіксовано район стоянки літаків Су-27, Су-30 та Міг-31. На знімках компанії Maxar видно, що два МіГ-31 і один Су-27...

Аншлаги Кобзона продовжують зашкалювати четверту добу поспіль: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 17 травня

п’ятниця, 17 травень 2024, 7:56

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 17.05.24 орієнтовно склали: