"Артем" та "КБ "Південне" показали новітні 122-мм термобаричні боєприпаси "Спека" і "Тайфун" до реактивних систем залпового вогню (фотофакти)

"Спека" і "Тайфун" вдало доповнюють одне одне в двох різних спектрах тактичних дій у прифронтовій смузі

Розробкою 122-мм термобаричного боєприпасу РС-122ТБ займається Державна акціонерна холдингова компанія "Артем", яка представила макет снаряду на "Зброя та безпека-2021", зазначають Патріоти України.

Некерована ракета РС-122ТБ з термобаричною бойовою частиною стане головним елементом системи "Спека" над яким зараз працюють у конструкторському бюро ДАХК "Артем".

Зазначається, що вони призначені для ураження живої сили противника на відкритій місцевості, неброньованої та легкоброньованої техніки та елементів інфраструктури (таких, як мобільний командний пункт, засоби протиповітряної оборони, тощо).

Короткі технічні характеристики:

  • Калібр: 122 мм
  • Довжина боєприпасу: 1450 мм
  • Довжина боєголовки: 655 мм
  • Довжина двигуна: 795 мм
  • Стартова вага боєприпасу: 28,5 кг
  • Вага бойової частини: 11,5 кг
  • Дальність стрільби: 4,8 км

Снаряд "Спека" до РСЗВ

Над розширенням номенклатури 122-мм реактивних боєприпасів працюють також у конструкторському бюро "Південне" з міста Дніпро.

Їхній боєприпас отримав назву "Тайфун-1" і у порівнянні з базовим до РСЗВ БМ-21 "Град" має збільшену у двічі дальність стрільби, що досягає 40 км. Під час нещодавнього випробування реактивного снаряду "Тайфун-1" було підтверджено середню дальність стрільби та кучність влучання.

Роботи виконуються у межах відповідної дослідно-конструкторської роботи відповідно до договору із Міністерством оборони України у тісній кооперації з підприємствами вітчизняного оборонно-промислового комплексу.

Окрім ДП "КБ "Південне" до розробки залучено Павлоградський механічний завод, ДП "ВО "Південний машинобудівний завод", ДП "НВО "Павлоградський хімічний завод", ДП "НВК "Фотоприлад", ДП "Державний науково-дослідний інститут хімічних продуктів" та інших виконавців.

Також у КБ "Південне" розказали, що окрім випробування "Тайфун-1" проводяться роботи зі створення на його базі керованого снаряду "Тайфун-1М", а також модернізованих версій принципово нових реактивних систем залпового вогню "Тайфун-2" і "Тайфун-4".

Снаряд "Тайфун" до РСЗВ

Як відомо, про розробку нових далекобійних реактивних снарядів стало відомо в ході міжнародної виставки "Зброя та безпека 2018", тоді під час відвідин заходу секретарем Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов озвучив першу інформацію щодо цієї розробки.

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...