"Артилерію ніщо не замінить": Експерт розповів, як ЗСУ можуть компенсувати ударний потенціал

Українські бійці продовжують активні бойові дії з противником на актуальних ділянках фронту. Проте ефективність наших збройних сил безпосередньо залежить від надходження озброєння і, зокрема, боєприпасів від країн-партнерів із Заходу. Про це повідомив військовий експерт Петро Черник у коментарі виданню "24 канал", передають Патріоти України.

За його словами, нестача боєприпасів призводить до припинення певних операцій Збройних Сил України, оскільки російська сторона має помітну перевагу в кількості снарядів. Захід не передбачав такого інтенсивного використання артилерії з боку Росії.

Так, він зазначив, що влітку 2022 року окупанти виставляли такі вали в межах від 45 — 80 тисяч на добу. Наразі цей вал суттєво знизився і становить у межах 30 тисяч на добу.

Проте в запасах боєприпасів і, що важливіше, в обсягах виробництва Росія, як і раніше, залишається лідером у світі. Щомісяця російські підприємства випускають від 125 до 130 тисяч снарядів, а щорічно — від 1,5 до 1,7 мільйона. Існує можливість збільшення цього обсягу до 2 мільйонів.

"Водночас у США на початку війни 155-міліметрові снаряди вироблялися в кількості 13 — 14 тисяч на місяць. Тільки восени 2023 року вони вийшли на 50 тисяч. У кращому разі у 2025 році досягнуть виробництва 80 тисяч на місяць", — наголосив військовий експерт.

Після Другої світової війни США орієнтувалися на розвиток ударної авіації та пов'язаних із нею ракетних технологій. Для компенсації цієї прогалини пропонується використання ударних дронів FPV-класу, які можуть діяти як камікадзе.

Проте, за словами експерта, неправильно і навіть шкідливо припускати, що дрони можуть повністю замінити артилерію. Дрони схильні до збоїв і можуть бути знищені або виведені з ладу за допомогою систем радіоелектронної боротьби або інших засобів.

"Водночас артилерійський залп як на далеких відстанях, так і на близьких (йдеться про міномети) повноцінно ніщо не замінить. Дрони можуть лише частково компенсувати ударний потенціал", — наголосив Петро Черник.

Він зазначив, що часто вживані сучасні технології, як-от американська система C-RAM, мають здатність успішно збивати снаряди з високим коефіцієнтом ефективності, що сягає до 70%. Однак, з огляду на високу вартість цієї системи та ймовірність її недоступності для України, необхідно врахувати, що повністю відмовлятися від артилерії було б нерозумним. Така думка військового експерта.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...