Атака була недвозначним "натяком": Байден наказав розбомбити іранських друзів Путіна в Сирії

США завдали авіаудару в Сирії по будівлі, пов'язаній з проіранськи ополченням, яке підтримує Дамаск. Про це повідомляє Politico з посиланням на представника Міністерства оборони. За його даними, наказ завдати ракетного удару віддав президент Джозеф Байден. Влада США повідомила про нанесення декількох авіаударів, передають Патріоти України.

Співрозмовник видання зазначив, що удар носив оборонний характер і був відповіддю на три атаки на американських військових з боку ополченців в лютому. Військова операція була націлена на запобігання ударів по контингенту США в майбутньому і проводилася без участі партнерів Вашингтона по військовій коаліції.
Як пише Bloomberg з посиланням на представника Пентагону Джона Кірбі, метою удару американців стали об'єкти на прикордонному контрольному пункті на сході Сирії. Їх використовували відразу кілька угруповань бойовиків. "Атака дає недвозначний сигнал, що президент Байден буде діяти, щоб захистити американський контингент і наших партнерів по коаліції", - зазначив Кірбі.
За його словами, авіаудару, зокрема, зазнали об'єкти проіранських груп "Катаїб Хезболлах" і "Катаїб Саїд аль-Шухада". Стверджувалося також, що "військова відповідь була дана нарівні з дипломатичними заходами, включаючи консультації з партнерами по коаліції".
Завдання удару підтвердив у четвер міністр оборони США Ллойд Остін. "Ми впевнені в меті, яку ми відстежували, ми знаємо, по чому ми завдали удару. Ми впевнені, що [піддана бомбардуванню] мета використовувалася тим же самим шиїтським ополченням, яке [раніше] завдало ударів [в Іраку]", - сказав керівник американського військового відомства.
За його словами, мета для завдання удару була обчислена в тому числі завдяки розвідданим, наданим іракською стороною. "Ми дозволили іракцям провести розслідування і отримати розвіддані для нас, і ми заохочували їх зусилля, і вони були нам дуже корисні для встановлення точного місцезнаходження цілі", - пояснив Остін.
Глава Пентагону також підкреслив, що американські військові, які завдавали удару, на його думку, "діяли дуже професійно". Сирійська наглядова рада з прав людини (SOHR) повідомила, що в результаті американського авіаудару загинули 17 бійців проіранських формувань. Експерти правозахисної організації, що базується в Лондоні, отримують дані від мережі інформаторів в Сирії. Їх твердження не завжди можуть бути підтверджені офіційно, пише DW.
Повітряні удари в Сирії - це перша військова операція адміністрації Джозефа Байдена, який після заняття посади президента говорив про намір приділяти більше уваги проблемам, пов'язаним з Китаєм - навіть незважаючи на збереження загроз на Близькому Сході.

У лютому бойовики завдали кілька ударів по об'єктах, що використовуються військовослужбовцями США. 15 лютого обстріли проводилися неподалік від міжнародного аеропорту Ербіль в Іраку, при цьому постраждали п'ятеро американців, в тому числі військовослужбовець. Ще одна людина загинула.

"Завдання полягає в пропорційному розподілі сил": Навіть зі зброєю від США потрібен час на стабілізацію фронту, - Коваленко

середа, 24 квітень 2024, 15:39

Відновлення поставок американської зброї дасть змогу ЗСУ стабілізувати лінію фронту і накопичити ресурси для нової спроби великого контрнаступу. Таку думку "Фокусу" висловив воєнний експерт, координатор групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко...

Якщо завтра війна: Опитування показало, де у Європі громадяни найбільше готові захищати свої країни

середа, 24 квітень 2024, 15:30

Громадяни Вірменії, Азербайджану, Грузії, Косова, України, Албанії та Молдови найбільше серед європейців готові воювати за свою країну у разі потенційної небезпеки, передають Патріоти України.. Як повідомляє "Європейська правда", про це свідчать дані ...