Атака на країну НАТО - напад на весь Альянс: США заявили, що готові захистити Литву у разі вторгнення РФ

США дотримуються п'ятої статті НАТО, згідно з якою напад на одну з країн колективного блоку безпеки Заходу є атакою на весь Північноатлантичний альянс, передають Патріоти України.

Американська держава захистить Литву, якщо Росія піде на реалізацію сценарію військового вторгнення. Десятки світових країн, серед яких держави ЄС і Альянсу, чинять колосальний економічний тиск на Москву. Про це заявив представник Держдепу Нед Прайс.

Під час свого брифінгу у Вашингтоні він сказав про те, що Штати поважають зобов'язання НАТО щодо захисту учасників Північноатлантичного альянсу у разі нападу інших країн. І Литва не є винятком. "Литва - член НАТО, і ми підтримуємо зобов'язання перед Альянсом", - зазначив чиновник.

За його словами, мова йде про 5-у статтю Альянсу, яка являє собою "основу НАТО". Також він додав, що Вашингтон цінує колосальні економічні заходи, які застосували щодо Росії ряд країн, серед яких і Литва. Кампанію з надання тиску на країну-агресора підтримують десятки країн світу, в тому числі і учасники ЄС та НАТО. "Ми підтримуємо Альянс, ми підтримуємо наших союзників за ним і ми підтримуємо Литву", - підкреслив Нед Прайс.

Погрози Росії Литві через блокаду Калінінграда

Литва 18 червня на базі рішення Євросоюзу про санкції проти Росії припинила транзит низки російських товарів до Калінінградської області. Губернатор регіону Антон Аліханов заявив, що заборона торкнулася приблизно 50% всіх вантажів, які потрапили до регіону з інших областей. Фактично Литва влаштувала Калінінграду сухопутну блокаду.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...