Авіанальоти на телевежу у Харкові робили за наказом росіянина, який народився у Чугуєві

Командуючому армією ВПС Росії та командиру авіаполку заочно повідомили про підозри та викликали на допити.

Служба безпеки України заочно повідомила підозру двом росіянам, Олегу Маковецькому та Олексію Лободі, які командували обстрілом телевежі у Харкові 6 березня 2022 року. Про це йдеться на сайті Офісу Генерального прокурора України, передають Патріоти України.

Як встановило слідство, командуючий 6-ою армією ВПС та протиповітряної оборони Західного військового округу збройних сил Російської федерації Олег Маковецький не пізніше 6 березня минулого року віддав командиру військової частини 45117 47 бомбардувального авіаційного полку 105 змішаної авіаційної дивізії Олексію Лободі наказ, у якому були вказані координати цілі — радіотелевізійної передавальної станціі Харків для знищення шляхом бомбардування.

Для цього задіяли два літака Су-34, а також 16 фугасних авіаційних бомб вагою 500 кілограмів (ФАБ-500). Як зазначено в тексті підозри, телевежа є цивільним об’єктом, який не використовується у воєнних цілях, на йoгo території та навколо нього не розміщується озброєння, військова техніка, зброя, боєприпаси.

Близько 14:00 6 березня, перебуваючи на командному пункті військової частини 45117 у Воронежі, Олексій Лобода довів бойове розпорядження Маковецького до відома старшого льотчика авіаційної ланки другої авіаційної ескадрильї капітана Криштопа, штурмана авіаційної ланки авіаційної ескадрильї Корольова, штурмана Ігоря Шагіахметова. Лобода віддав наказ приступити до безпосереднього виконання завдання і визначив екіпажі літаків у складі льотчика Криштопа М.С. та штурмана Норіна А.А. — ведучий літак, льотчика Корольова Є.Ю. та штурмана Шагіахметова І.В. — ведений літак.

Близько 17:30 за київським часом Криштоп вилетів разом із штурманом Норіним на літаку Су-34 бортовой номер 06, спільно з іншим літаком, до екіпажу якого входили Корольов та Шагіахметов, з військового аеродрому "Балтімор" у напрямку України. Близько 18:00 літаки перетнули державний кордон і, перебуваючи у повітряному просторі України, о 18:09 здійснили бомбардування харківської радіотелевежі вісьмома авіаційними бомбами ФАБ-500 (загальний тротиловий еквівалент 2 тони 400 кілограмів).

Лободі оголосили про підозру за ч.1 ст. 438 КК України, Маковецькому – за ч. 3 ст. 110 КК України, ч.2 ст 437 КК України та ч.1 ст.438 КК України.

Маковецькому також інкримінують накази щодо знищення багатьох цивільних об'єктів у Харкові протягом 24 лютого 2022 року - 26 січня 2023: авіабомбардування житлових будинків, медичних закладів, гуртожитків, закладів освіти, адміністративних будівель, мостів, радіолокаційних комлексів.

Вбивство мало відбутись у Польщі: Затримано чоловіка, який готував замах спецслужб РФ на Зеленського

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:23

Українські правоохоронці в співпраці з органами правопорядку Республіки Польща затримали громадянина Польщі за підозрою у готовності діяти на користь спецслужб Російської Федерації, який пропонував замах на президента Зеленсько, повідомляє генпрокурату...

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставки Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...