Австралія відкинула звинувачення Франції у раптовому і невмотивованому розірванні 40-мільярдної угоди щодо поставок субмарин: Міністр оборони розповів, про що мовчить обурений Макрон

Канберра не стала мовчки спостерігати, як Париж нищить її ділову репутацію. Австралійська сторона була незадоволена оборонним контрактом, про що і говорила Макрону ще в червні 2021 року.

Макрон на підводному човні в Сіднеї

Міністр оборони Австралії Пітер Даттон заявив, що говорив владі Франції про свою стурбованість щодо контракту на поставку підводних човнів до підписання аналогічного контракту з США і Британією в рамках створення військового альянсу AUKUS. Заява прозвучала в ефірі телеканалу Sky News, зазначають Патріоти України.

"Припущення про те, що уряд Австралії не висловлював ці побоювання, просто кидають виклик, відверто кажучи, тому, що знаходиться у відкритому доступі, і, звичайно, не відображає того, про що вона публічно говорила протягом тривалого періоду часу", - заявив Даттон.

Він зазначив, що Австралія неодноразово озвучувала в діалозі з французькою стороною побоювання, що стосуються оборонного замовлення, підписаного в 2016 році.

Як зазначив прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон, Канберра приймала рішення про припинення співпраці з Францією, керуючись національними інтересами. Він заявив, що висловив "дуже серйозну заклопотаність" щодо угоди президенту Франції Еммануелю Макрону ще в червні.

Міністр фінансів країни Саймон Бірмінгем заявив, що Австралія поінформувала французьку владу про нову угоду, визнавши, що переговори з США і Великобританією були секретними.

Вартість нового контракту Даттон і Бірмінтем не розкрили, сказавши лише, що це буде "недешевий проект".

Альянс AUKUS був утворений 15 вересня. В його рамках Австралія буде оснащена атомними підводними човнами. Через цю угоду Австралія розірвала контракт з французькою компанією на підводні човни вартістю 66 мільярдів доларів, чим розсердила Париж.

Франція відкликала для консультацій своїх послів з Вашингтона і Канберри. Париж не став відкликати посла з Лондона, оскільки, як вважає Франція, Британія веде "політику постійного опортунізму".

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...