"Азовсталь" намагалися деблокувати, але спроба виявилася невдалою, - ЗМІ

Україна не лише спланувала, але й намагалася провести деблокаду заводу "Азовсталь" у Маріуполі, де на той час вже кілька тижнів тримали оборону захисники, проте група бійців, які висунулись у бік міста, зіткнулася з шаленим натиском окупантів і змушена була відступити. Про це повідомило видання "Українська правда" з посиланням на власні джерела, передають Патріоти України.

За словами співрозмовників видання, деблокада Маріуполя була можливою на перших етапах, але з кожним днем ставала все менш реальною. Президент Володимир Зеленський і верхівка командування армії, за даними видання, поділяли обережний оптимізм щодо можливості звільнення захисників "Азовсталі".

Але одна спроба деблокади була не лише спланована, а й втілена у життя. Вона відбулася після кількох тижнів кривавої блокади Маріуполя. Під загальним командуванням Головного управління розвідки (ГУР) з району Гуляйполя в бік Маріуполя вийшла група, яка мала прорватись у місто.

У складі цього підрозділу була частина ГУРівців, частина військових ЗСУ, частина бійців "Азову". За словами співрозмовника видання, спершу планувалося, що їм дадуть танки і бронемашини більше 80 одиниць, однак, коли дійшло до справи, то зібрали лише кілька танків, БМП і БТРів (до 20 штук).

Попри це група все ж висунулась в бік Маріуполя. Вона пройшла близько 10-15 км, наштовхнулась на шалений натиск окупантів і мусила відступити. Співрозмовники підкреслюють, що для успішності деблокади на підтримку українських сил мав би відбуватись одночасний зустрічний прорив маріупольського гарнізону. Але це стало нереально після дій 36-ї бригади морської піхоти.

Спочатку 4 квітня один батальйон 36-ї бригади раптово здався в полон, а потім несподівано командир 36-ї бригади Володимир Баранюк, нікого не попередивши, прийняв рішення піти на прорив у невідомому напрямку і тим самим втратив багато людей. Також, за словами командира "Азова" Дениса Прокопенка, багато людей були кинуті напризволяще, і вони потрапили в полон.

Інший співрозмовник видання, близький до "Азова", розповів, що морпіхи здались з танками, із РСЗВ і боєприпасами, чим дуже послабили сили оборони. Після цього стало зрозуміло, що деблокада малими силами з неокупованої території навіть на одному напрямку неможлива".

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...