Багато російських спецназівців були ліквідовані ще в перші тижні війни в Україні, - Грозєв

Українські військові ліквідували дуже багато російських спецназівців ще у перші тижні війни. У зв'язку з цим в РФ закінчилися "підготовані люди в армії" і вона почала відкрито проводити рекрутингові кампанії. Про це розповів журналіст-розслідувач та керівник Bellingcat Христо Грозєв в інтерв'ю Радіо НВ, передають Патріоти України.

Водночас за його словами, для такої роботи не підходять звичайні призовники, їм потрібні досвідчені люди, а найкраще – їхні ж колишні спецназівці (щоб подивитися відео, доскрольте до кінця новини).

Багато таких, за словами Грозєва, на початку повномасштабної війни працювали за довгостроковими контрактами в Африці або Сирії для структур Євгена Пригожина.

"Ось одна з причин, чому вони так швидко і взагалі забуваючи про якісь претензії, що вони не займаються ПВК, працюють через ПВК. Це той момент, коли поганий герой у фільмі розуміє, що вже всі знають, що він поганий, що він злий і не треба вже шукати навіть складніші доріжки, щоб не показати своє зле обличчя. Ось ми перебуваємо на цьому етапі", – наголосив розслідувач, пояснивши, що Росія наразі взагалі не намагається приховати факт пошуку колишніх спецназівців.

Він наголосив, що через це нинішній період є страшним, оскільки немає кордонів та немає репутаційної ціни, яка б якось обмежувала дії Путіна. "Але з іншого боку це зазвичай останній період перед крахом, тож сподіватимемося", – констатував Грозєв.

Також, за інформацією розслідувачів та правозахисників, представники ПВК Вагнера, співробітники регіональних управлінь ФСВП (Федеральної служби виконання покарань) і ФСБ вербували ув’язнених приблизно в 15 колоніях Петербурга, Мордовії, Адигеї, Комі, Краснодарського краю, Ленінградської, Нижегородської, Липецької та Воронезької областей. Загалом, за словами Грозєва, до бойовиків Вагнера приєдналося приблизно 200 ув’язнених – насамперед це люди з "досвідом служби в армії або ті, хто брав участь у бойових діях", а також засуджені за вбивство.

Крах все ближче: Росія платить рекордні 25% бюджету за параною Путіна, - розвідка США

п’ятниця, 3 травень 2024, 9:57

"Параноїдальний страх" російського диктатора Володимира Путіна перед нібито спробами Заходу "обмежити владу Росії" призвів до витрат приблизно 25% державного бюджету РФ на мілітаризацію, заявила директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс, передаю...

Якщо Путін зважиться: РФ захопить країни Балтії за сім днів, реакція НАТО буде довшою, - Скібіцький

п’ятниця, 3 травень 2024, 9:52

Російська Федерація може захопити країни Балтії за сім днів, при цьому реакція НАТО буде довшою. Про це заявив представник ГУР МО України Вадим Скібіцький, передають Патріоти України. За його словами, найбільшим невідомим чинником війни є Європа. Якщо...