Байден і Сі Цзіньпін провели двогодинні переговори - зачепили й тему війни в Україні

Президент США Джо Байден та лідер Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін 28 липня провели переговори, обговоривши зокрема війну в Україні. Лідери обмінялися думками, як далі можуть розвиватися події довкола цієї битви,передають Патріоти України.

Представник Білого дому під час брифінгу охарактеризував бесіду, яка тривала приблизно 2 години 20 хвилин, як "пряму та чесну". Це було вп'яте, коли двоє лідерів розмовляли відтоді, як Байден обійняв посаду, повідомляє пресслужба відомства.

У діалозі з главою КНР його американський колега наголосив, що США не змінювали свою позицію щодо Тайваню і виступають проти порушення стабільності в регіоні. Крім того, однією з тем для обговорення стали питання геноциду й примусової праці у різних країнах.

"Президент постійно наголошував на важливості підтримки відкритих ліній зв'язку, щоб Сполучені Штати та Китай могли впоратися з нашими розбіжностями й працювати разом у галузях, які становлять спільний інтерес. Цей дзвінок був частиною наших постійних зусиль, спрямованих на це. Вони також обговорили цінність особистих зустрічей", – заявив представник Білого дому.

За його словами, розмова була предметною, докладною і відвертою й здебільшого складалася з трьох частин. Спочатку Байден і Сі Цзіньпін обговорили області, в яких можуть співпрацювати дві країни, з особливим акцентом на зміну клімату та безпеку у сфері охорони здоров'я, а також на боротьбу з наркотиками. Американський лідер згадав про необхідність вирішити справи громадян США, які незаконно затримані або підпадають під заборону на виїзд із Китаю, а також про давню стурбованість щодо прав людини.

По-друге, вони обмінялися думками про війну Росії проти України та її глобальні наслідки. Лідери висловили побоювання з приводу того, як можуть розвиватися події далі.

"Враховуючи глобальні наслідки війни, а також дуже специфічні наслідки для українського народу та європейського континенту, це неймовірно важливе питання, яке вони мають продовжувати обговорювати", – йдеться у повідомленні.

По-третє, Байден і Сі Цзіньпін докладно обговорили Тайвань. Перший підтвердив відданість Сполучених Штатів "політиці одного Китаю, керуючись Законом про відносини з Тайванем, трьома спільними комюніке та шістьма запевненнями". Він підкреслив, що США протидіють одностороннім змінам статус-кво будь-якої зі сторін і віддані підтримці миру та стабільності в Тайванській протоці.

Зазначається, що в Овальному кабінеті під час дзвінка були присутні держсекретар Ентоні Блінкен, радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван та його перший заступник Джон Файнер, координатор Індо-Тихоокеанського регіону Курт Кемпбелл і старша директорка Лаура Розенбергер.

Зауважимо: попередні переговори лідерів США і Китаю відбулися 18 березня. Тоді Байден виклав Сі Цзіньпіну погляди США та союзників і партнерів щодо війни в Україні. Він також пояснив наслідки для Китаю, якщо Піднебесна все ж вирішить надати допомогу Росії. За підсумками розмови глава КНР заявив, що його країна завжди виступала за мир і була проти війни.

"Страждає європейський середній клас": Орбан зробив нову скандальну заяву про гроші для України

субота, 27 квітень 2024, 15:28

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан поскаржився, мовляв, Захід виділяє надто багато коштів для України. Від цього, вважає він, страждає європейський середній клас. Про це угорський політик сказав в інтерв'ю одній із радіостанцій, повідомляють Патріот...

Важливий момент: В ISW проаналізували, що допоможе Україні відновити контроль над усією територією

субота, 27 квітень 2024, 12:23

Здатність України повернути всі захоплені росіянами території буде залежати від майбутніх рішень на Заході, в Кремлі та у Києві, а також здатності всіх сторін динамічно змінювати хід війни. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передаю...