Байден намагається розширити антипутінську коаліцію: ЗМІ назвали країни, які чинять опір

Президент США Джо Байден прагне розширити коаліцію проти Росії, але зустрічає опір із боку азіатських, африканських і латиноамериканських країн. Багато з них підтримують зв'язки з РФ, тоді як Штати намагаються ізолювати її главу Володимира Путіна і покласти край війні в Україні. Про це пише The New York Times, називаючи держави, що опираються, передають Патріоти України.

Зазначається, що ще до початку вторгнення міжнародний альянс, покликаний згуртувати світ проти російської агресії, сформувався так швидко, що американський лідер пізніше захоплювався "метою та єдністю, набутими за місяці, на які колись витрачалися роки".

"Тепер, коли конфлікт йде вже четвертий місяць, офіційні особи США зіштовхуються із реальністю, що розчаровує: потужної коаліції націй, що простягається від Північної Америки через Європу та Східну Азію, може виявитися недостатньо, щоб вийти з глухого кута в Україні", – йдеться в матеріалі.

З огляду на це адміністрація Байдена з наростаючою наполегливістю намагається умовити країни, які Вашингтон вважає нейтральними у конфлікті, приєднатися до кампанії економічних санкцій, військової підтримки та дипломатичного тиску для подальшого ізолювання Росії, і щоб покласти рішучий кінець війні. Йдеться про Індію, Бразилію, Ізраїль та арабські держави Перської затоки. Досі лише деякі з них виявили бажання піти на такий крок, попри їхні партнерські відносини зі США з інших важливих питань безпеки.

Багато хто вказує, що "Байден йде на екстраординарну дипломатичну та політичну авантюру", наприклад, плануючи відвідати Саудівську Аравію, яку назвав "ізгоєм" або зустрічаючись із президентом Бразилії Жаїром Болсонару, котрий за тиждень до вторгнення військ РФ в Україну відвідав Москву й заявив про "солідарність" з Путіним.

Офіційні особи США визнають труднощі, пов'язані зі спробами переконати країни в тому, що вони можуть збалансувати власні інтереси з американським і європейським прагненням ізолювати Росію.

"Одна з найбільших проблем сьогодні – це проблема спостерігачів. Сподіваюся, що звірства, вчинені військами РФ в Україні, спонукають нейтральні держави приєднатися до коаліції проти Москви, враховуючи нашу колективну зацікавленість у правилах, які ми всі хотіли б дотримуватися, і ніхто з нас не хотів би, щоб їх використали проти наших громадян", – пояснила глава Агентства США з міжнародного розвитку Саманта Пауер.

Водночас Росія та її партнери, зокрема Китай, засудили зусилля уряду США щодо розширення коаліції, до якої, крім європейських країн, також входять Канада, Японія, Південна Корея, Австралія та Нова Зеландія. Прессекретар кремлівського лідера Дмитро Пєсков вважає, що "у сучасному світі неможливо ізолювати країну, особливо таку величезну, як РФ".

Також вважається, що для деяких держав рішення про приєднання до США може мати життєво важливі наслідки. Вашингтон попередив африканські країни, які постраждали від посухи, не купувати зерно, яке Росія вкрала в України в той час, коли ціни на продовольство зростають і, можливо, мільйони людей голодують.

"Ключові стратегічні держави середньої ланки, такі як Індія, Бразилія та Південна Африка, в результаті проводять дуже гостру лінію у спробі зберегти свою стратегічну автономію, і не можна очікувати, що вони просто зблизяться зі США. Вашингтон вважає, що цю війну виграють на Заході, а Кремль – на Сході та на глобальному Півдні", – пояснив професор міжнародних відносин у Сиракузькому університеті та колишній радник Організації Північноатлантичного договору Майкл Джон Вільямс.

У ЗМІ нагадали, що під час голосування в березні за резолюцію ООН, яка засуджує агресію Росії проти України, утрималися 35 країн, переважно з Близького Сходу, Африки та Південної Азії. Це стривожило американських офіційних осіб та їхніх союзників, які, проте, зазначили, що відповідне рішення підтримали 141 країна зі 180 присутніх. Тоді визнавати агресію РФ проти України не стали Білорусь, Сирія, Еритрея, КНДР (Північна Корея) та сама Росія.

Міністр оборони України Олексій Резніков за підсумками другої зустрічі керівників оборонних відомств країн-партнерів на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині заявив, що кількість держав-учасниць антипутінської коаліції постійно збільшується, а серед континентів не представлена лише Антарктида.

Намагалася вплинути на Європарламент: У Польщі викрили шпигунську мережу Росії

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:50

Сайт Voice of Europe, який просуває російську пропаганду, країна-агресор Росія використовувала, зокрема, для послаблення позицій Польщі в Європейському союзі. Про це повідомив "Радіо Свобода" речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Яцек ...

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...