Байден вирішив таємно відправити ATACMS в Україну через інформацію про наступ росіян восени, - POLITICO

Президент США Джо Байден довго сперечався зі своїми головними помічниками з питань національної безпеки перед тим як погодити передачу Україні ракет ATACMS, які вперше були застосовані ЗСУ 17 жовтня для ураження зайнятого російською технікою аеродрому окупованого Бердянську, інформують Патріоти України.

«Була середина липня, і радник з питань національної безпеки Джейк Салліван був стурбований. Українські війська намагалися прорвати російську лінію фронту в повільному контрнаступі, і час для відвоювання значних територій перед новим очікуваним російським наступом восени закінчувався», – пише POLITICO із посиланням на свої джерела.

За даними видання, Салліван доручив своїй команді розробити варіанти додаткового озброєння, яке США могли б надіслати в Україну і яке допомогло б українським військам вражати цілі в глибині російських оборонних ліній. Спільними зусиллями співробітники Пентагону, Державного департаменту та Ради національної безпеки розробили відповідну ідею. У той час як наявні запаси ATACMS дальнього радіусу дії були в дефіциті, США могли б надіслати версію середньої дальності з боєголовками, що містять сотні касетних боєприпасів, які можуть вражати цілі на відстані 160 кілометрів.

У Пентагоні міністр оборони Ллойд Остін і тодішній голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі довго опиралися відправці ATACMS. Вони стверджували, що США вже мають обмежені запаси цієї зброї. Вони хотіли, щоб Міністерство оборони зберігало достатньо великий запас на випадок непередбачуваних ситуацій, які можуть виникнути в будь-якій точці земної кулі.

Варіант ATACMS із касетною частиною був логічною зброєю для відправки в Україну, оскільки він не був частиною військових планів Пентагону, і українці можуть використовувати його для більш ефективного знищення складів боєприпасів під відкритим небом за російською лінією фронту, а також російських автобаз.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...