Банковій відправили черговий сигнал: Захід стурбований зростанням впливу Єрмака на всі органи влади України, - Bloomberg

Західні столиці стурбовані зростаючим впливом глави Офісу Президента України Андрія Єрмака. Про це йдеться в матеріалі Bloomberg, передають Патріоти України.

"Оскільки російський наступ триває вже третій рік, деякі міжнародні прихильники України дедалі більше стурбовані тим, наскільки багато рішень зосереджено в руках 52-річного Єрмака, кінопродюсера-одноденки, який став єдиним наближеним до президента, що має прямий вплив на все - від зовнішньої політики до військового планування", - пише видання.

Єрмак в інтерв'ю заперечив, що його вплив зростає.

"Я не беру участь у кожній роботі, я лише координую. Так, я дуже пишаюся тим, що президент запитує мою думку, але він запитує мою думку, тому що я отримую результати", - пояснив голова ОП.

Видання зазначає, що занепокоєння щодо Єрмака з'являється у небезпечний для Зеленського момент.

Перша причина - Україна намагається відбити новий наступ Росії та готується до наступної зими, її енергетична інфраструктура розбита, а вибори в США та ймовірність повернення Дональда Трампа до Білого дому ставлять під сумнів, як довго Київ зможе розраховувати на підтримку своїх союзників.

Друга - Зеленський сам вразливий до звинувачень у відсутності легітимності, оскільки його президентські повноваження вже б закінчились, якби не воєнний стан, йдеться в матеріалі.

"Ідея про те, що Зеленський не має належного мандата на керівництво військовими діями в Україні, є тезою, яку проштовхують у Кремлі. Але, як і більшість найкращих пропагандистських тез, вона зачіпає реальні питання про те, наскільки життєздатним є призупинення нормального демократичного процесу в довгостроковій перспективі, особливо в умовах, коли починають з'являтися ознаки розчарування в уряді", - пише Bloomberg.

Видання із посиланням на джерела зазначає, що "піднесення Єрмака" супроводжувалося падінням багатьох інших високопосадовців, часто від рук Єрмака.

У статті також йдеться про те, що "піднесення Єрмака" супроводжувалося падінням багатьох інших високопосадовців, часто від рук Єрмака, як стверджують люди, знайомі з цим питанням, які говорили на умовах анонімності.

Кадрові перестановки, які приписують Єрмаку, викликали занепокоєння, що будь-яке подальше посилення жорсткості серед Зеленського та його найближчого оточення може "виснажити енергію для вкрай необхідних реформ - навіть для боротьби з корупцією та зміцнення верховенства права", зазначили співрозмовники, знайомі з оцінками в західних столицях.

"Але повноваження Єрмака ширші, ніж у будь-якого з його попередників. Він відігравав центральну роль в ухваленні всіх ключових рішень у воєнний час: заміна головного генерала Зеленського, постачання зброї, переговори про гарантії безпеки, нагляд за обміном полоненими і - на саміті у Швейцарії - залучення Глобального Півдня на бік Києва", - йдеться в матеріалі.

Деякі чиновники, пише Bloomberg, порівнюють роль Єрмака з роллю головного виконавчого директора, а Зеленський виконує функції голови.

"Звичайно, я читаю і чую про те, що люди говорять про мою владу, але скажіть мені, будь ласка, як я використовую цю владу? Працювати 24 години на добу, сім днів на тиждень, брати на себе більше зобов'язань і більше ризиків", - сказав Єрмак в інтерв'ю.

Також видання із посиланням на джерела зазначає, що у травні 2024 року Єрмак відіграв важливу роль у відставці голови Мінінфраструктури Кубракова, який колись мав прямий зв'язок із Зеленським і був близький до адміністрації Байдена.

Журналісти стверджують, що Зеленський іноді терпить "безжальні методи" Єрмака, оскільки вважає того фахівцем з розв'язання проблем, який пропонує швидкі та прості рішення, не обтяжуючи самого президента

Довіра Зеленського до Єрмака була на рівні довіри до його дружини Олени Зеленської, зазначили співрозмовники Bloomberg, за їхніми словами, Єрмак навіть приєднувався до подружжя під час закордонних відпусток до війни.

Видання додало, що останнім часом Єрмак займається дипломатичною діяльністю як архітектор мирного плану України, який має на меті залучити союзників за межами Заходу до вимог України припинити війну до того, як почнеться переговорний процес з більш ізольованою Росією.

"Швеція точно не проти того": Експерт пояснив важливість літаків Saab 340 для України

середа, 7 серпень 2024, 10:56

Літаки дальнього радіолокаційного виявлення SAAB 340, які Україна найближчим часом отримає від Швеції, можуть виконувати три функції, пояснив в ефірі "24 каналу" ветеран АТО, військовий експерт Євген Дикий, передають Патріоти України. "Перша – суто обо...

Українські спецпризначенці вночі розгромили ворога на Тендрівській косі, на захід від Залізного Порту - ГУР (відео)

середа, 7 серпень 2024, 10:50

Головне управління розвідки МОУ повідомило, що спецпризначенці підрозділу активних дій "Артан" та Морського центру ГУР 6 серпня провели операцію у північній частині Чорного моря, під час якої знищили окупантів, їх техніку і фортифікації, зазначають Пат...