"Батько" наших зрад чи перемог? Кравчук розповів, чому злив третій за потугою ядерний арсенал, зокрема передавши ракетні боєголовки Росії

Леонід Макарович намагається увійти в історію як щирий "батько незалежності". Однак про справжню його роль в подіях кінця 1980-х - початку 1990-х українці зможуть дізнатись, коли відкриються архіви, котрі все ще перебувають у Москві під грифом "секретно"

Рішення про відмову від ядерного статусу було ухвалено керівництвом України, зважаючи на наслідки Чорнобильської катастрофи. Україна могла передати ядерні боєголовки лише Росії. Про це на каналі "Редакція OBOZREVATEL" на YouTube заявив перший президент України, та колишній завідувач ідеологічного відділу та другий секретар ЦК КПУ УРСР Леонід Кравчук, зазначають Патріоти України.

"Наслідки чорнобильської катастрофи вже тоді (1991 року, – Ред.) ставали очевидними – тисячі хворих, заражена територія і таке інше. Це змусило народних депутатів дуже уважно подивитися на ядерні перспективи України", – пояснив він.

Перший президент додав, що на той момент на території України знаходилося 175 ядерних шахт, які, за його словами, також могли становити величезну загрозу.

"Ми знали, що в Україні 175 ядерних шахт. Це в десятки разів більше, ніж Чорнобильська АЕС. Ми знали і можливі наслідки, якщо раптом не вирішити це питання", – зауважив він.

Кравчук розповів, чому Україна була вимушена передати ядерні боєголовки Росії. "Їх не можна було передати нікому, крім Росії, вони там виготовлялися", – сказав він.

І додав, що їхній термін придатності спливав 1997 року. "Ми не могли чекати, коли вони почнуть неконтрольовано вибухати", – зауважив перший президент.

Особлива "гра" Кремля? В ISW пояснили, що стоїть за арештом заступника Шойгу, якого запідозрили в держзраді

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:47

Російська влада заарештувала заступника міністра оборони Тимура Іванова 24 квітня за звинуваченням у отриманні хабаря, хоча інші джерела вказали, що він підозрюється у державній зраді. Арешт топчиновника викликав в інформаційному просторі країни-агресо...

На Росії посадили на 10 років бурята, який "планував вступити в легіон Свобода Росії" (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 5:58

Astra зазначає, що 26-річного чоловіка затримали в Кемерівський області, коли той "їхав у бік українського кордону". Другий Східний окружний військовий суд в Росії засудив 26-річного жителя Бурятії до 10 років колонії та штрафу 500 тисяч рублів. Чолові...