"Беня, прости! Беня, пробач!": Кабмін подав у Верховну Раду законопроект про неповернення "ПриватБанку" Коломойському

Кабінет міністрів подав у парламент законопроєкт, який врегулює виведення з ринку неплатоспроможних банків та не дозволить повертати їх екс-власникам. Відповідний документ, котрий вже "охрестили" законопроєктом "про неповернення Приватбанку Коломойському" вніс у Верховну Раду Кабінет міністрів, зазначають Патріоти України. Наразі текст ще не опублікований на сайті парламенту, але є в розпоряджені ЕП.

Проект закону під назвою "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань функціонування банківської системи" змінює законодавство, яке стосується виведення неплатоспроможних банків з ринку.

В тому числі, документ передбачає нововведення, які стосуються ситуацій, коли держава в особі Міністерства фінансів може стати власником неплатоспроможного банку.

Такі зміни вносяться до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Зокрема, виходячи із змісту документу, багато змін було внесено у статтю 41, 41.1 згаданого закону. Саме відповідно до зазначеної статті 41.1 "Приватбанк" був виведений з ринку.

За даними співрозмовника в Кабміні, саме зміни до цієї статті передбачають заборону для власників неплатоспроможних банків отримувати фінансові установи назад у власність.

Разом з тим ЕП не знайшла у внесених до статей змінах прямої заборони на повернення неплатоспроможних банків колишнім власникам. Це питання потребує окремого юридичного тлумачення.

Серед інших новацій закону.

- Переписаний розділ про істотну участь в капіталі банку та його структуру власності. Все досить жорстко і під контролем НБУ. Детально прописаний порядок набуття/збільшення істотної участі. Якщо збільшення/набуття істотної участі не було погоджено з Нацбанком, він може тимчасово позбавити такого власника використання права голосу та/або вимагати відчуження відповідних акцій банку.

- Прописуються зобов’язання банків дотримуватися нормативів НБУ - ліквідності, капіталу та інше.

- НБУ отримує право вимагати зміни склади раду або правління банку, якщо НБУ вважає що ці особи неефективні. Керівники банків зобов’язуються запобігати появі конфлікту інтересів.

- Банк зобов’язується визначати пов’язаних осіб до здійснення операцій з ними. НБУ при здійсненні банківського нагляду має право визначати пов’язаних осіб.

- Уточнюється поняття банківської таємниці: рішення про визнання банку неплатоспроможним є банківською таємницею. Прописуються умови поширення інформації, яка відноситься до банківської таємниці. Розкриття банківської таємниці Нацбанком можливе у трьох випадках: на запит фізособи, на запит юрособи (за певних обставин), за рішенням суду.

В процесі оскарження рішення НБУ позивач має право на компенсацію заподіяних йому "реальних збитків".

"Для російської пропаганди зʼявиться чудовий козир": Експерт пояснив, як Росія бачить майбутню війну з Альянсом

вівторок, 19 березень 2024, 0:30

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко вважає, що Росія може готуватись до обмеженої гібридної операції на території однієї з країн НАТО. Таку думку він висловив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Ще о...

Гарно зарекомендували себе у розвідці, та патрулюванні: Бельгія надасть Україні 300 штук італійських броньованих позашляховиків LMV, - ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 0:04

Бельгія готує пакет військової допомоги для України, який міститиме 300 броньованих позашляховиків LMV, повідомляє видання Shephard Media. Компанія Iveco DV представила LMV 4x4 у 2001 році, як автомобіль із високим рівнем прохідності та захисту броні. ...