Б’ють кийками та валять на асфальт: Поліцаї Путіна провели в Хабаровську найжорсткіший розгін мітингу за весь час протестних акцій

92 день народного протистояння Москві виявився критичним. Тепер або люді наважаться на загострення, або протести підуть на спад

У російському Хабаровську, де вже більше трьох місяців тривають протести на захист заарештованого місцевого ексгубернатора Сергія Фургала, силовики застосували силу проти мітингувальників. Як пише далекосхідне видання DVHab, це був "найжорсткіший" розгін мітингу за весь час проведення протестних акцій в Хабаровську, зазначають Патріоти України.

За даними ЗМІ, після того як мешканці Хабаровська почали розгортати намети поблизу будівлі уряду Хабаровського краю, один із співробітників поліції наказав їх прибрати і пригрозив застосувати силу у разі непокори.

Незабаром місцевий ОМОН почав силовий розгін мітингу, на центральній площі були помічені автомобілі Росгвардії. Силовики били протестувальників кийками і валили на землю. Всього, за даними видання, було затримано 25 осіб.

Серед постраждалих — голова місцевого штабу опозиціонера Олексія Навального Олексій Ворсін, а також власник «Фургаломобіля» (мікроавтобус з гаслами на підтримку протестувальників, один із символів протесту в Хабаровську) Андрій Маклигін, останній втратив свідомість через удар кийком по голові.


У мерії Хабаровська повідомили, що бійці ОМОНу затримали 25 протестувальників – 20 чоловіків і 5 жінок. За даними “ОВС-Інфо“, серед затриманих мінімум 2 журналісти.

Неузгоджена акція протесту почалася близько полудня за місцевим часом на площі Леніна біля будівлі крайового уряду. У мерії Хабаровська заявили, що на мітинг прийшло не більше 500 осіб. При цьому представники опозиції оцінили число учасників в 1 тисячу людей.

Протестувальники близько півгодини скандували гасла на підтримку Фургала, після чого пройшли ходою по проїжджій частині центральних вулиць міста і повернулися до будівлі уряду. ОМОН-івці почали розгін протестувальників після того, як демонстранти почали зводити біля будівлі уряду намети.

Поліцейські попередньо наказали прибрати намети, а через кілька хвилин силовики почали затримання. DVhab.ru називає подію найжорсткішим розгоном мітингів у Хабаровську. Силовики забирали мітингувальників за руки і ноги, жорстоко били кийками.

Під час розгону заходу постраждали кілька людей. Протестуюча Галина впала біля пам’ятника Леніну. За даними Telegram-каналу “Я/Ми Сергій Фургал“, у неї черепно-мозкова травма. Пізніше з’явилося її фото і інформація про те, що з жінкою все добре.

Силовики побили власника «Фургаломобіля» Андрія Маклигіна кийками по голові. Двоє затриманих підлітків повідомили штабу Навального про побиття і тортури. За словами неповнолітніх, їх “поставили на коліна в кут, знущалися, скручували руки, вдарили в око”.

Нагадаємо, протести в Хабаровську тривають вже більше трьох місяців. Вони почалися після затримання губернатора краю Сергія Фургала за звинуваченням в організації вбивств бізнесменів на початку 2000-х років. Він був доставлений до Москви і заарештований на два місяці.

20 липня президент Росії Володимир Путін усунув Фургала з посади «через втрату довіри» і призначив тимчасово виконуючим обов'язки губернатора депутата Держдуми від ЛДПР Михайла Дегтярьова.

У різний час акції солідарності з хабаровцями пройшли і в інших містах Росії: Владивостоку, Южно-Сахалінську, Комсомольську-на-Амурі, Москві, Краснодарі, Якутську, Новосибірську, Красноярську, Іркутську.

Росія тероризує Україну обстрілами та зібралася у великий наступ: Жданов пояснив, що задумали в Кремлі

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:27

Обстріли українських міст останнім часом почастішали. Російські пропагандисти знову закликають знищити Київ та Харків. А із настанням літа, як пише британське видання The Economist, зростає загроза нового масштабного наступу російських військ по всій л...

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...