Блокувати чорноморські порти України: Росія може легко захопити "исконно русский" острів Зміїний, на військову операцію і "референдум" вистачить кілька годин, - екс-заступник начальника штабу ВМСУ

Після захоплення Криму Одесу, Чорноморськ, Миколаїв, Херсон пов'язує вузький 50-кілометровий коридор нейтральних вод з зовнішнім світом

На думку колишнього заступника начальника штабу ВМС України Андрія Риженка, Росія може перекрити доступ до українських портів, захопивши невеликий острів Зміїний у Чорному морі, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Крим. Реалії".

Відомо, що після окупації Росією Криму для безпечного проходу комерційних суден в українські порти Чорного моря залишилася 50-кілометрова смуга між островом Зміїний і буровою установкою "Таврида".

При цьому платформа з 2014 року перебуває під контролем Росії.

Отже, за умови захоплення невеликого острова Зміїний, росіяни можуть взагалі перекрити доступ до українських портів.

Риженко зауважив, що така операція не потребує значних сил.

"На швидкохідних катерах типу їхніх "Раптор", висаджується група "Вагнера" 30 осіб. Беруть під контроль острів. Через дві години представник Росії в ООН доводить до шановної аудієнції листа голови місцевої ради острова Зміїний, що вони хочуть приєднатися до РФ. А Росія каже – все, вони під нашим контролем. У них там "народна республіка" якась Зміїна і так далі", – змоделював він ймовірний розвиток подій.

За словами Риженка, є сенс "зменшити часові характеристики доставки туди груп швидкого реагування наших – морської піхоти, чи морського спецназу".

"Зараз час реагування дуже великий – доба. Тому що кораблики наші ходять дуже повільно. Можна гелікоптером спробувати. Але ви ж розумієте, що вертоліт при підході до острова – дуже легка мішень", – уточнив він.

Нагадаємо, у липні 2020 року прикордонники вперше за 12 років гелікоптером приземлились на острові Зміїному.

Довідка: Острів Зміїний – розташований у Чорному морі, належить Україні та визначає її територіальні води.

Житлові комплекси на острові утворюють селище Біле Ізмаїльського району Одеської області.

Розмежування виняткових (морських) економічних зон та континентального шельфу України та Румунії навколо острова було визначене рішенням Міжнародного Суду в Гаазі 3 лютого 2009 року.

Відстань до Одеси від острова становить 120 км. Територіально він належить до Вилківської міської громади Ізмаїльського району Одеської області.

Острів Зміїний демілітаризували ще на початку 2000-х років. Нині там служать тільки прикордонники. Оборона ускладнюється також розташуванням території на значній відстані від українських портів.

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

"На жаль, це єдина втішна інформація": Загибель 6-річного хлопчика після удару росіян по Дніпропетровщині не підтвердилася

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:14

Внаслідок удару РФ по Синельниковому Дніпропетровської області у п’ятницю, 19 квітня, загинуло шестеро людей, серед яких двоє - діти. Раніше повідомлялося про загибель 6-річного хлопчика, але ця інформація не підтвердилася. Про це написав начальник Дні...