Бої в Ідлібі: Турецька армія втратила десятки бійців через повітряний удар російсько-асадівських сил, Анкара жорстко мститься (оновлено)

28 лютого президент, уряд та парламент Туреччини запровадять додаткові заходи у відповідь, лунають заяви про можливість оголошення війни Асаду та його союзним силам.

У четвер, 27 лютого, внаслідок авіаудару по Ідлібу загинули десятки турецьких військових. Уточнюється, що кількість загиблих бійців збільшилася до 33 осіб, ще 36 отримали поранення, повідомляють Патріоти України з посиланням на Anadolu.

Як заявив губернатор прикордонної з Сирією турецької провінції Хатай Рахмі Доган, загрози життю поранених в результаті удару немає.

В результаті удару ВКС Росії знищений посадковий майданчик армійської авіації Туреччини на даху двоповерхового пункту управління, повідомляє глава програми по боротьби з екстремізмом і тероризмом американського Інституту Близького Сходу Чарльз Лістер. Щонайменше 29 турецьких солдатів і кілька джихадистів були вбиті в результаті ракетно-бомбового удару російськими ВКС.

«Після цієї атаки всі об'єкти режиму [Асада] тепер є ворожими для Турецької Республіки. Ми розглядаємо цей інцидент як напад режиму на міжнародне співтовариство. Завтра вранці ми запустимо процес консультацій з НАТО. Атака на Туреччину також є атакою на НАТО. Північноатлантичний альянс повинен підтримати Туреччину», - представник правлячої партії Омер Челік. На відео потрапили кадри з турецькими військовими, які ховаються в притулок якраз під час бомбардування.

Москва та Дамаск сподівались, що важкі втрати людей та техніки змусять Туреччину переглянути свої плани і повернути війська на свою території, залишивши своїх союзників на поталу кривавому режиму Асада. Глава департаменту комунікацій при апараті президента Туреччини Фахреттін Алтун повідомив, що у відповідь на удар в Ідлібі турецькі війська завдали наземні і повітряні удари "по всіх відомих" цілях сирійського режиму.

"На дії нелегітимною сирійського режиму, який повернув зброю проти турецьких солдатів, буде дана багаторазова відповідь", - зокрема заявив пан Алтун.

Таке рішення було прийнято на екстреній нараді з питань безпеки, яке пройшло в президентському палаці в Анкарі під головуванням глави держави Реджепа Тайїпа Ердогана. Президент Туреччини Ердоган звернеться з екстреним заявою до народу та світу. Також турецька сторона запросила консультації з НАТО щодо ситуації в Ідлібі.

Командування авіабази Хмеймім (фактично - Москва, адже наразі це основна база російського військового контингенту в Сирії.- ред.), за словами Чарльза Листера, сьогодні заборонило туркам використовувати повітряний простір Ідліб, поранених доводиться евакуювати по землі. Однак незважаючи на погрози режиму, вертольоти Туреччини порушили заборону і увійшли в повітряний простір для евакуації.

Через деякий час після бомбардувань, турецька влада екстрено скликали Раду національної безпеки і оборони, після якого з'явилася інформація про те, що Туреччина має намір оголосити військовий стан. У ЗМІ повідомляють, що офіційне оголошення війни режиму Сирії та її союзників буде опубліковано рішенням парламенту вже 28 лютого.

США вже висловили підтримку Туреччині у цій ситуації. Посол США при НАТО Кей Бейлі Гатчісон на пресконференції у Вашингтоні нагадала, що Туреччина є союзницею США. Крім того, американська сторона висловила стурбованість атаками сирійського режиму на мирне населення в Ідлібі.

Тим часом Анкара, щоб спонукати пацифічну Європу до дієвого втручання, перестала стримувати сирійських біженців на шляху до ЄС.

Вже відомо, що турецька бойова авіація всю ніч бомбардувала позиції сил Асада в Ідлібі, демонструючи повну перевагу у регіоні над військами диктатора та його союзників.

Не приховував симпатій до Кремля: Трамп називав Україну "тотально корумпованою" і "частиною Росії"

вівторок, 23 квітень 2024, 10:30

За часів свого президентства Дональд Трамп критикував Україну за корупцію і підтримував історичні претензії Росії на частину її території. Про це йдеться у публікації The Wall Street Journal, передають Патріоти України. Колишні й нинішні посадовці адм...

Зброя і гроші не допоможуть? У Німеччині заявили, що Україні треба мобілізувати 250 тисяч солдатів

вівторок, 23 квітень 2024, 9:59

Російські війська дійшли до населеного пункту Очеретине Покровського району Донецької області. Окрім допомоги та зброї, Україні необхідна екстрена мобілізація. Про це заявив військовий аналітик BILD Юліан Рьопке, передають Патріоти України. За його сл...