Окупанти "працюють" у парі: Військовий експерт пояснив зростання втрат у ЗСУ на Донбасі

Війна на Донбасі з 2016 року стала окопною. Віднедавна росіяни почали обстрілювати українських солдатів у парі: кулеметник + снайпер, тобто один виманює, а інший вбиває. Військовий експерт Олексій Арестович пояснив Gazeta.ua, в чому полягає тактика дій російських снайперів, передають Патріоти України.

Окопна війна ведеться на сталих ділянках фронту. Наступи проводять рідко та дуже довго планують. Основними рисами є інженерне забеспечення. Окопну війну ведуть, коли воюючі сторони не спроможні просунутися далі. Ціллю окопної війни є моральне, демографічне та економічне виснаження ворога

Окопна війна ведеться на сталих ділянках фронту. Наступи проводять рідко та дуже довго планують. Основними рисами є інженерне забеспечення. Окопну війну ведуть, коли воюючі сторони не спроможні просунутися далі. Ціллю окопної війни є моральне, демографічне та економічне виснаження ворога

Яку тактику використовують російські військові?

Снайпери не мають якоїсь тактики, бо війна окопна. Уся їхня робота – це вишукувати на позиціях людей, які поводять себе необережно, й убивати їх. До президенства Володимира Зеленського так робили ми і тому втрат серед ворога було більше.

Чому українські війська потерпають від обстрілів?

Почали політику примирення із Путіним. Багато генералів просто боїться втратити свої місця, тому і не віддає накази. Саме через це призупинили спеціальні операції, що велися, а це була снайперська боротьба, артилерійська боротьба, які влаштовувалися завдяки розвідувальним даним. Ми зупинили бойову активність, а противник її розпочав, але по нормі 1 вбитий за день, що в сумі 365 вбитих українців за рік. Таку ціну ми платимо за те, щоб наш президент навчився бути головнокомандувачем.

Ситуації можна завадити?

Ми зможемо завадити цій ситуації, якщо дамо нашим військовим наказ стріляти. Поки такий наказ не дають, бо Зеленський хоче примиритися із Путіним.

Як уникнути загибелі військових?

Нам необхідно вести навчання по контрснайперський боротьбі. Але все одно ми маємо 408 кілометрів фронту і десятки тисяч військових. В таких умовах завжди знайдеться той, хто десь необережно вилізе і його вб'ють. Я сам воював, і скажу, що стаціонарний фронт це ділянка, яку щоб пройти три дні планувати треба враховуючи все: від освітлення, до напрямку вітру.

Як протистояти?

Відповідь має бути наступною мають працювати наші снайпери і команда помсти, яка на одного нашого буде вбивати декількох їхніх. Тільки в такому разі росіяни будуть думати чи треба це їм. Бо знатимуть, що якщо на одній ділянці фронту хтось з українців загине, то ми вб'ємо багатьох їхніх. На цьому тримається фронт. А маскувальні сітки та кидання димів, то все гарно, але треба конкретна військова політика, якої немає.

А чому ситуація так змінилася з початку війни?

З 2016 року ситуація змінилася, бо воювати почали військові, а не добробати. У 2014 році була анархія, коли добробати воювали так, як вважали за потрібне. Це дуже часто це мало погані наслідки, як у Іловайську, де відповідальність за все лежить на плечах саме тих, хто не чув наказ. Але я не думаю, що сам Зеленський віддає наказ "не стріляти" я думаю, що саме керівництво перестраховується, бо не хоче проблем.

Джерело: Gazeta.ua

Грабуть все: З Донеччини окупанти вивозять промислове обладнання під виглядом металобрухту

середа, 17 квітень 2024, 0:55

За даними національного спротиву, російські загарбники під виглядом металобрухту вивозять з окупованих територій Донецької області у Росію обладнання промислових підприємств, передають Патріоти України. Дослівно: "Чергова хвиля аудиту промислових підпр...

Президент Казахстану втер носа Путіну в ситуації з рекордним паводком

вівторок, 16 квітень 2024, 23:28

Глава Казахстану Касим-Жомарт Токаєв прибув з робочою поїздкою у Північно-Казахстанську область. Він здійснив обліт Кизилжарського району, околиць Петропавловська та Сергіївського водохранилища – територій, які потерпають від весняної повені. Натомість...