Болгарська церква, котра 2018-2019 року просувала інтереси Москви щодо Української православної церкви, зробила крок до визнання ПЦУ

Болгарська церква зробила крок до визнання Православної церкви України. Про це заявив спікер ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря), зазначають Патріоти України.

“Митрополит Старо-Загорський Кіпріан (Болгарська Патріархія) співслужив минулої неділі, 26 грудня, митрополиту Халкідонському Еммануїлу в болгарському храмі Стамбула. Під час літургії відбувалося поминання в Диптиху серед Предстоятелів і Блаженнійшого Митрополита Епіфанія”, – йдеться у повідомленні.

Ця подія є важливим кроком у напрямку засвідчення Болгарською Церквою визнання Томосу про автокефалію ПЦУ.

Митрополит Кіпріан у 2019 році зробив заяву на користь очільника структури РПЦ в Україні митрополита Онуфрія, а також очолив комісію Болгарської Патріархії з “вивчення українського питання” (підсумків її роботи не було дотепер оприлюднено).

Тож співслужіння ієрарха БПЦ з митрополитом Еммануїлом, який очолював Об‘єднавчий Собор у Києві, та участь у літургії, на якій поминалося ім‘я Митрополита Епіфанія свідчать про зрушення у поглядах Болгарської Церкви на “українське питання”.

“Можливим поясненням цього факту є те, що БПЦ активно виступає за автокефалію Охрідської Архієпископії (Північна Македонія), яка історично пов’язана з Болгарською Церквою. Відомо, що буквально напередодні Вселенський Патріарх Варфоломій офіційно приймав церковну делегацію з Північної Македонії на чолі з архієреєм. Це оглядачами було оцінене як позитивний знак щодо розгляду “македонського” питання”, – додав спікер ПЦУ.

Відтак Болгарська Церква, яка сподівається на таке рішення і на Томос для Охрідської Архієпископії, не може не визнати при цьому і Томос для Православної Церкви України.

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року в Києві відбувся Об’єднавчий собор українських православних церков, під час якого оголосили про створення в Україні незалежної православної церкви. Її предстоятелем було обрано Епіфанія.

У січні 2019 року Українська Православна Церква отримала Томос про автокефалію. Після цього Константинополь визнав ПЦУ єдиною правонаступницею Київської митрополії, яка існувала в складі Вселенського патріархату з X століття.


Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...