"Боремося за виживання": Українки перетворюють дешеві дрони на зброю проти росіян (відео)

Україна намагається отримати перевагу у війні дронів, постійно атакуючи російські війська і міста безпілотниками. Для цього потрібен великий штат операторів і оскільки безліч чоловіків пішли на війну, керувати дронами тепер стали жінки, повідомляє у своєму репортажі CNN, передають Патріоти України.

Сьогодні для успіху на фронті потрібно багато операторів БПЛА, тому в Україні масово організовуються курси з навчання майстерності управління квадрокоптерами. Одним із таких проєктів є Victory Drones — екосистема навчання операторів безпілотників для ЗСУ, ДСНС і медслужб у співпраці з Генштабом України.

Журналісти CNN побували на одному з секретних полігонів, розташованому біля покинутої церкви. Тут молоді жінки різних професій тренуються керувати безпілотниками типу Mavic, долаючи різні повітряні перешкоди.

"Ми робимо все що в наших силах для опору російським окупантам. Усе просто — росіяни прийшли нас вбити та ми боремося за своє виживання, — каже Юлія, одна з курсанток курсу навчання управління БПЛА. — До війни я була письменницею і режисеркою фільмів, а тепер — операторка дрона".

На курсах використовують модифіковані під скидання боєприпасів китайські квадрокоптери. Це дуже дешеве рішення порівняно з тією шкодою на мільйони доларів, яку вони можуть завдати російській техніці, зазначають журналісти. Під час занять дівчат вчать скидати пляшки з піском на передбачувану ціль, а напрацювавши досвід, вони потім зможуть використовувати FPV-безпілотник (дрон з видом від першої особи) для знищення справжнього ворога. Так само ці дрони і навички операторів стануть у пригоді для розвідки, адже, як відомо, невеликі цивільні дрони використовуються для моніторингу на лінії зіткнення.

Дівчата поки що скидають пляшки з піском на ціль, а в майбутньому будуть скидати боєприпаси на окупантів

"Дрони дуже важливі не тільки для знищення техніки ворога, а й для розвідки", — каже співзасновниця проєкту Люба Шипович. "Розвідувальні дрони дають змогу чітко оцінювати ситуацію і розуміти, яку зброю і проти якої техніки треба використати в цей момент, коли слід наступати, а коли краще перечекати", — додає вона.

лагодження дрона, ремонт дрона, складання дронаПілотів навчають майстерності складання та ремонту дронів

Крім практичних навичок управління курсанток вчать і простих інженерних умінь: паяти, програмувати й перепрошивати безпілотники під потрібні цілі. Оператор має вміти полагодити безпілотник, якщо той постраждав під час завдання, але зміг повернутися на базу.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...