Бракує кадрів? Росія, ймовірно, готується оголосити мобілізацію у Криму, - представництво президента

В окупованому Росією Криму, ймовірно, розпочинається підготовка до оголошення мобілізації, щоб потім відправити українців воювати проти власної країни. Про це заявили у представництві президента України в Автономній республіці Крим, передають Патріоти України.

Повідомляється, що нещодавно на ресурсах окупаційної адміністрації РФ півострова з'явився указ "глави республіки Крим" Сергія Аксьонова, в якому йдеться про створення "призовної комісії з мобілізації громадян в республіці Крим" у новому складі. Також доручено створити відповідні комісії нижчого рівня в "муніципальних районах та міських округах районах" регіону.

"Вказані кроки окупаційної адміністрації свідчать про те, що РФ готується до проведення мобілізації на тимчасово окупованій території. Громадян України в окупованому Криму знову планують змушувати воювати проти власної держави, як це вже відбувається з тими, кого окупанти незаконно призвали на строкову службу", — сказали у відомстві.

Заклик та мобілізація українських громадян на окупованих територіях є порушенням міжнародного права, зокрема 6-го положення Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

У відомстві також закликали громадян України у Криму спробувати уникнути будь-якої участі у військових формуваннях Росії. Якщо мобілізації уникнути не вдалося, то варто здатися в полон.

"Виконання злочинних наказів, які можуть призвести до жертв серед цивільного населення або руйнування цивільної інфраструктури, кваліфікуватимуть як злочини без термінів давності, отже, рано чи пізно ви понесете передбачену законодавством України та міжнародним правом відповідальність. Навіть якщо вас мобілізовували на війну з Україною примусово", — додали у представництві.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...