"Братушки" по тиранії: Прем'єр-міністр Косова заявив, що Сербія на Балканах поводиться як РФ з Україною та Білоруссю

Альбін Курті (Фото: @albinkurti / Twitter)

Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті порівняв поведінку Сербії щодо своїх балканських сусідів з тим, як Російська Федерація ставиться до своїх сусідів, які колись входили до СРСР, зокрема України та Білорусі.

В інтерв'ю DW він заявив, що Сербія намагається перетворити Республіку Сербську (частина Боснії та Герцеговини) «в Білорусь», а Чорногорію — «в Україну», зазначають Патріоти України.

«Суть у тому, що Сербія не вважає країни, які не є членами ЄС — тобто БіГ, Чорногорію, Косово і навіть Північну Македонію — повноцінними державами, а вважає їх чимось тимчасовим», — заявив він.

Альбін Курті додав, що для того, щоб у Балкан було відкрите і вільне майбутнє, Сербія«має змінитися раз і назавжди».

Курті зазначив, що без посередництва ЄС Косово та Сербія точно не досягнуть жодної домовленості, і така потенційна домовленість має ґрунтуватися на взаємному визнанні.

Влада Косова з 20 вересня заборонила в'їзд автомобілям із сербськими номерами і зобов’язала встановлювати на кордоні тимчасові номери Косова, аргументуючи рішення тим, що Сербія робить те саме щодо машин з номерними знаками Косова.

Після цього на кордоні розпочалися протести: зокрема, серби заблокували переходи вантажівками, у Косові відбулися напади на адміністративні будівлі.

На тлі ескалації конфлікту Сербія привела до режиму підвищеної бойової готовності підрозділи на кордонах із Косово.

Косово проголосило незалежність у 2008 році. Її визнали 110 країн світу, зокрема, США та країни Європейського Союзу. Сербія категорично відмовляється визнати незалежність Косова.

Згідно з сербською Конституцією, територія Косова є частиною Республіки Сербія і входить до її складу як Автономний край Косова та Метохія. Проте фактично Косово владою Сербії не контролюється.

Організовувала псевдореферендум та агітувала за росіян: СБУ затримала мешканку Херсонщини (фото)

п’ятниця, 17 травень 2024, 23:28

Служба безпеки України затримала організаторку псевдореферендуму в Херсонській області, яка агітувала українців підтримати приєднання регіону до Росії. Про це повідомляє СБУ, передають Патріоти України. Фігуранткою є місцева мешканка тоді захопленого Б...

Міністр цифрової трансформації пояснив підстави для бронювання ІТ-фахівців Favbet Tech і Glovo

п’ятниця, 17 травень 2024, 22:51

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пояснив, чому фахівці технологічних та інноваційних бізнесів, важливих для економіки підприємств мають бути заброньовані, передають Патріоти України. «Фахівці технологічних та інноваційних бізнесів, важлив...