Британія викупила бельгійськи САУ для відправки в Україну

Уряд Великої Британії викупив у комерційних фірм колишні САУ бельгійської армї для відправки в Україну, передають Патріоти України.

Йдеться саме про ті гармати, які бельгійський уряд свого часу продав комерсантам, а згодом відмовився викупати їх внаслідок зависокої ціни, передає Укрінформ з посиланням на бельгійське видання VRT.

«Бельгійські армійські гаубиці, які уряд Бельгії хотів направити в Україну, наприкінці дістануться до місця призначення, але завдяки уряду Великої Британії. Бельгійська армія продала ці гаубиці, які були у використанні та пройшли модернізацію, за ціною 15 000 євро за кожну, але потім з’ясувала, що зворотній викуп цих систем може обійтися у 150 000 євро, внаслідок чого відмовилася від викупу. Уряд Великої Британії не мав таких сумнівів, та викупив гаубиці за ринковою ціною», - йдеться у публікації.

Як зазначається, бельгійська армія продала двом приватним компаніям 28 важких гаубиць M109 ще у 2015 році. Після початку російської агресії проти України, у травні поточного року, уряд Бельгії спробував викупити назад ці самохідні артилерійські установки, але дійшов висновку, що ціна викупу, яку запросили комерсанти, зависока. Поставка цієї зброї могла обійтися у 5 мільйонів євро. На думку експертів, яких цитує видання, ціна була поміркованою, оскільки гаубиці пройшли модернізацію та були обладнані напівавтоматичними системами заряджання.

В результаті Британія викупила ці самохідні гармати за ринковою ціною для їх подальшого направлення на фронт в Україну. VRT зазначає, що Бельгія також постачає Україні зброю та військове обладнання. Зокрема, з початку конфлікту Україна отримала бронежилети та шоломи, стрілецьку зброю та протитанкові системи. За інформацією уряду Бельгії, країна поставила Україні зброю та військове обладнання на суму 55 мільйонів євро, та має намір продовжувати таку підтримку.

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...