"Будь-який крок Кремля у війні призведе до краху: на якій ділянці фронту неминуча м'ясорубка", - Ель-Мюрид

"У ситуації катастрофи управління має специфічну особливість: будь-які рішення лише прискорюють її. При цьому будь-яка бюрократична машина в принципі не може не генерувати рішення, а тому катастрофа завжди нагадує воронку, коли швидкість течії із наближення до точки "схлопування" лише збільшується", - пише у своєму блозі Ель-Мюрид, передають Патріоти України, і продовжує:

"Те, що відбувається в Україні, підпорядковується цій закономірності. Кремль потрапив у ситуацію, коли будь-яке рішення веде до краху. "Партія війни", публічною особою якої стає Кадиров, висловила вкрай негативне ставлення до озвучених Мединським підсумків (нехай і дуже проміжних) переговорів, сьогодні він же вельми жорстко пройшовся по Пєскову, хоча, здавалося б, раніше між ними були цілком приязні відносини. Гасло "війна до переможного кінця" знайшло своє обличчя.

Проблема в тому, що переможний кінець тут не те що не проглядається, він навіть неясно, яким взагалі може бути. Будь-який результат при такому гаслі буде оголошений недостатнім. Крім, звичайно, беззастережної капітуляції, але вже зрозуміло, що її не буде.

Зеленський при цьому в недавньому зверненні до населення України (а десятихвилинні записи щоденних виступів стали свого роду ритуалом) сказав, що Україна виграла головне – час, що звучить, до речі, вкрай розсудливо: при раптовому наступі противника головною метою сторони, що обороняється, завжди було і буде збити його з темпу, змусити зупинитися і загрузнути. І головне – змусити почати відхід, нехай навіть на другорядних ділянках.

Відведення сил із Київської області – а за деякими повідомленнями намічається відхід взагалі по всій півночі, включаючи й лівобережжя України) – ознака критичного дефіциту ресурсу. Війна, як і будь-яка система, підпорядковується всім тим закономірностям, які притаманні будь-яким системам, і відхід із півночі маркує початок системної кризи цієї "спецоперації".

Системну кризу можна подолати, але тільки через перерозподіл ресурсу, що і відбувається у вигляді перегрупування сил і направлення їх на інші ділянки фронту "спецоперації" (як би дико не поєднувалися ці два слова). Куди направляються сили, в цілому зрозуміло: за російським командуванням залишається чи не єдиний зрозумілий крок – спроба оточення донбаського угруповання ударом південніше Харкова. Зрозуміло, що це читається і українським командуванням, а тому в наступні пару тижнів на цій ділянці неминуче виникає м'ясорубка, бо діватися, загалом, нікуди – потрібен результат.

Є, звичайно, варіант, що російські війська знову спробують прорватися через Одесу до Придністров'я (що створить для України ситуацію втрати виходу до моря, і це явно компенсує не-звільнення Донбасу), але ходіння по узбережжю, та ще й у низинах досить великих річок, лиманів та інших природних перешкод – справа не з простих. Хоча інтелектуальна міць російського керівництва така, що воно може і не звернути увагу на подібні прикрі дрібниці.

У будь-якому випадку маневрувати доведеться тим, що залишилося, а через два-три (максимум) тижні інтенсивних боїв цей ресурс теж суттєво скоротиться. І якщо результату не буде знову (а це варіант фіфті-фіфті), то виникне питання з новим перерозподілом того, що залишилося. Простіше кажучи – звідки доведеться виводити війська цього разу. Де "скорочувати лінію фронту".

Зафіксувати стан справ, повторюся, неможливо: "партія війни" вимагатиме продовження за будь-якого результату, причому чим менше шансів, тим агресивнішими стануть її вимоги. Це і є стан "воронки", яка з кожним повним обертом буде тільки стискатися і прискорюватися. Поки не зійдеться в точку".

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...