Буде вжито заходи: В Україні жорстко відповіли на заяву Лукашенка про запуск авіарейсів до Криму

аява невизнаного білоруського лідера Олександра Лукашенка про можливе відкриття авіарейсів "Бєлавіа" в анексований Крим в МЗС України вважають спробою легітимізувати окупацію Криму Росією, яка потягне за собою неминучі санкції. Таку позицію українського уряду висловила заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова в коментарі "Укрінформу", передають Патріоти України.

"Ми будемо діяти миттєво проти будь-яких спроб легітимізувати окупацію Криму Росією, проти будь-яких спроб нав'язати контакти з так званими ЛНР або ДНР. І якщо хоч один літак білоруської авіакомпанії опиниться на території окупованого Криму, санкції будуть неминучі з усіма негативними наслідками", - зазначила заступник глави українського МЗС.

При цьому вона підкреслила, що повнота відповідальності за санкції і обмеження державами світу, в тому числі України, повітряного сполучення з Білоруссю і за незручності, які відчувають через це громадяни Білорусі, лежить на Лукашенку. Рішення обмежити повітряне сполучення з Білоруссю вона назвала питанням безпеки.

"Дії білоруської влади непередбачувані, і ми не можемо заздалегідь оцінити всі ризики перебування в авіаційний простір Білорусі", - зазначила Джапарова.

За її словами, Україна погоджує свої дії з позицією ЄС, США і всього демократичного світу.

"Цю "тяганину і провокації", як висловився Лукашенко, розпочала не Україна, а сама білоруська влада, очевидно, за сценарієм Кремля... Росія грубо порушила міжнародне право, окупувавши Автономну Республіку Крим, і розв'язавши агресію на сході України, за що буде нести відповідальність. Якщо Лукашенко хоче розділити цю відповідальність з Путіним на одній лаві підсудних в Гаазі, і ще більше посилити власну міжнародну ізоляцію, це, звичайно, його особистий вибір, але, впевнена, не вибір дружнього Україні білоруського народу", - підсумувала Джапарова.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...