Будівля пережила фашистів, але не рашистів: У Гуляйполі окупанти знищили музей-садибу сім'ї Махна (фото)

У ніч на 24 серпня в Гуляйполі Запорізької області російські окупанти знищили меморіальний музей-садибу сім'ї українського громадського та військового діяча Нестора Махна. Про це в Telegram повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ України, передають Патріоти України.

"Будівля спалахнула внаслідок влучання снаряду та вигоріла вщент", – ідеться в повідомленні.

Як поінформувала у Facebook громадська організація "Гуляйпільські старожитності", будівлю збудували у 1901 році як банк Товариства взаємного кредиту. У 1920-х роках у ній було управління єврейського колонізаційного товариства, у 1930-х роках будівля була поліклінікою, а в часи німецької окупації 1942–1943 років тут була церква. Будинок культури й музей тут облаштували у повоєнний період.

"Будівля дійшла до нашого часу в первісному вигляді, без перебудов і руйнувань", – зазначили активісти.

Загалом, за даними МВС, упродовж доби росіяни завдали 306 ударів по дев'яти населених пунктах Пологівського і Василівського районів. Били з авіації, РСЗВ, танків, артилерії, застосували БПЛА.


24 серпня відбувся обмін полоненими. Серед звільнених 115 українців - 82 оборонця Маріуполя

субота, 24 серпень 2024, 19:05

Усі врятовані українці під час 55 обміну полоненими з Росією – це військовослужбовці-строковики – солдати, сержанти та матроси, зокрема і ті, які потрапили у полон ще в перші місяці повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році. Про це повідомив Координац...

"Важливо визнати": Успіх Курської операції "висить на волосині", Захід має почати діяти, - The Telegraph

субота, 24 серпень 2024, 18:15

Українська операція в Курській області РФ приголомшила Москву. Кремль уже готує своє населення до того, що це вторгнення триватиме не один тиждень. Про це пише в колонці для The Telegraph виконавчий директор Товариства Генрі Джексона, трансатлантичного...