"Було багато зустрічей, кулуарних переговорів": Берлінська назвала людей, які зіграли ключову роль в отриманні Україною винищувачів F-16

На початку війни ані українській уряд, ані дипломати та навіть військові не вірили в те, що Захід надасть нашій державі сучасну авіацію. Але громадські активісти продовжували тиснути на всі можливі важелі, "вибиваючи" для України винищувачі F-16. Про це розповіла засновниця "Центру підтримки аеророзвідки" Марія Берлінська в інтерв'ю "Главкому", передають Патріоти України.

"Дуже багато людей над цим працювало. Насамперед отримання F-16 – це вклад Андрія Пільщикова "Джуса", який уже назавжди в нашому небі [пілот ВПС ЗСУ, загинув в авіакатастрофі у серпні 2023 року – ред.]. Саме він у березні 2022 року нас з Юлією Марушевською [від 2023 року керівниця Офісу змін при Міноборони – ред.] переконав, що це саме те, що потрібно Україні. Я намагалася максимально використати ресурс, який на той момент мала, щоб це почули одразу на стратегічному рівні", – розповіла Берлінська.

Волонтерка додала, що довелося комунікувати з "усіма, хто ухвалює рішення" у Києві, Вашингтоні та інших столицях світу – Копенгагені, Парижі, Лондоні.

"Було багато зустрічей, кулуарних переговорів у різних міністерствах та установах, з депутатами. Ну і важливо було вірити, тому що багато людей у самій Україні не вірили. Навіть деякі українські дипломати мене переконували: Маріє, не говоріть про F-16, бо це нереалістично, це лише відтягує увагу й ресурс", – зазначила Марія Берлінська.

Вона пригадала, що приблизно через два місяці після початку повномасштабного вторгнення Росії до України зустрічалася з кількома заступниками міністра оборони.

"Коли зайшла мова про F-16, вони казали, що не треба навіть на стіл класти цю адженду, бо це дитячі фантазії і ми ніколи до такого рівня, як F-16, не доростемо. Але ми точно знали, що про це треба говорити", – підкреслила Марія Берлінська.

Засновниця "Центру підтримки аеророзвідки" назвала імена людей, завдяки зусиллям яких отримання Україною американських винищувачів F-16 нарешті стало можливим:

  • Андрій Пільщиков
  • Юлія Марушевська
  • Дарія Каленюк
  • Ганна Гопко
  • Дмитро Кавун
  • Люба Шипович
  • Наталя Панченко та сотні інших.

"Люди включилися, бо вірили в те, що ми доб’ємось результату. А потім про ці літаки сказав президент, і це, безумовно, був фінальний акорд у стратегічній комунікації. З великим скрипом, повільно, мало, але партнерам таки довелося дати нам перші літаки. Але ми створили найголовніше – прецедент. Далі буде більше. У нашого народу немає інших варіантів, аніж вірити та битись. Битись і вірити", – наголосила Марія Берлінська.

Заради "стратегічного співробітництва": Путін прибув до Азербайджану з візитом

неділя, 18 серпень 2024, 21:58

Російський диктатор Володимир Путін вперше з початку повномасштабного вторгнення прибув із візитом до Азербайджану. Про це повідомляє служба ВВС Азербайджану, передають Патріоти України. Зазначається, що Путін перебуватиме в Азербайджані два дні - 18 т...

Українські військові скинули російський прапор у ще одному селі Курської області (відео)

неділя, 18 серпень 2024, 21:15

В неділю, 18 серпня 2024 року, морські піхотинці ЗСУ виклали відео з села Опанасівка Кореневського району Курської області Росії. Відповідний півхвилинний запис оприлюднено на офіційній сторінці у фейсбуці 36 окремої бригади морської піхоти імені контр...