"Було трішки не по собі": Оператор ЗРК HAWK розповів, як під час першого ж бою знищив шість "Шахедів"

Олександр, 24-річний оператор ЗРК HAWK, під час свого першого бойового чергування знищив одразу шість ворожих безпілотників типу Shahed. А сьогодні на рахунку військового вже два десятки "Шахедів" і чотири ракети, передають Патріоти України.

Як розповіли у Повітряних силах, юнак підписав контракт із підрозділом зенітних ракетних військ за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення. Після навчання в Іспанії він потрапив за "штурвал" американського зенітного ракетного комплексу HAWK.

Олександр вважає "Шахеди" непростою ціллю для ППО. Проте українські захисники все одно справляються – і як приклад військовий розповів про свій перший бій із безпілотниками ворога.

"Адреналін зашкалював! Ми відбивали повітряну атаку майже всю ніч. Протиповітряний бій тривав понад шість годин. Але ми готові бити ворога цілодобово, без відпочинку. Головне – захистити українців, захистити Україну. Було трішки не по собі, коли три ракети Х-59, постійно змінюючи висоту, летіли просто на нас. Але всі цілі захопили й одну за одною позбивали", – розповів військовий.

За його словами, HAWK (на фото нижче) через певні технічні особливості не надто призначений для дронів. Саме так Олександру казали його західні інструктори. Проте виявилось, що "шахеди" не настільки складна, як "дратівлива" ціль.

"Мова не про складність цілі – втомлює очікування бою. Адже летять ці дрони досить повільно. "Працювати" ж із ракетами значно простіше, навіть коли вони прицільно летять на тебе", – пояснив Олександр.

Він вважає, що секрет не у зброї, а у синхронній та злагодженій роботі підрозділу. І, звісно, "отримати кайф від розуміння, що завдяки тобі ракета чи дрон не долетіли до цілі".

Сестра Олександра теж служить у ЗСУ, у танковому підрозділі (зараз на Запорізькому напрямку), а її чоловік – піхотинець (на Дніпропетровщині).

Зупинитися біля Одеси – не мати нічого": Командувач ВМС Неїжпапа озвучив, які кораблі треба флоту

неділя, 7 липень 2024, 0:58

Українській державі треба бути в усій акваторії Чорного моря, а для цього потрібні підводні човни як пілотовані, так і безпілотні. . Командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа заявив про необхідність мати у строю підводні ч...

Хтось явно бреше: Безугла підтвердила заяву росіян, про знищення двох систем Patriot і "рознесла" Повітряні сили ЗСУ

неділя, 7 липень 2024, 0:00

Безугла підтвердила, що Україна втратила два Patriot внаслідок ударів РФ і розповіла, як це сталося . Нардепка Мар'яна Безугла знов накинулася з критикою на військових – цього разу дісталося Командуванню Повітряних сил і українській ППО. Про це депута...