"Бунт на кораблі": Головне науково-експертне управління апарату ВР розкритикувало реформи прокуратури від "Слуги народу"

Чи дослухається команда Зеленського до державних експертів, чи справи "ламатиме через коліно"?

Підрозділ Матіоса став жертвою недоброякісних інтриг

Головне науково-експертне управління апарату парламенту, що займається аналізом законопроектів, розкритикував ініціативу президента про прокуратуру. Про це йдеться у висновках управління, зазначають Патріоти України.

Критиці піддалися ключові положення законопроекту: назва нового органу, ліквідація військової прокуратури, розширені повноваження генпрокурора і скорочення кількості прокурорів.

«Юридично необґрунтованою, на наш погляд, є пропозиція законопроекту про перейменування Генеральної прокуратури України на Офіс Генерального прокурора», – йдеться в документі.

Зазначається, що назва «офіс» нехарактерна для державних органів і не має органічного зв’язку з українською мовою.

Крім того, на думку експертів, така назва ототожнює поняття «генеральний прокурор» і «прокуратура».

Критики також зазнала ініціатива скасувати військову прокуратуру:

«У зв’язку з ліквідацією військових прокуратур буде зруйновано систему підготовки військових прокурорів з певним рівнем знань військового законодавства та військової специфіки, що може призвести до зниження якості досудового слідства щодо певних категорій справ і рівня захисту прав і свобод військовослужбовців, а також державних і суспільних інтересів у сфері оборони держави»

Експерти також не згодні з положенням про розширення повноважень генпрокурора.

«Такі необмежені власні повноваження створюють, крім іншого, суттєві корупційні ризики в країні, де це поки залишається нагальною проблемою», – йдеться в документі.

Також критикується положення щодо граничної чисельності працівників прокуратури на рівні 10 тис. осіб замість 15 тис. В управлінні вважають, що це призведе до посилення навантаження на прокурорів.

«Зараз, навантаження на одного прокурора сягає: у місцевих прокуратурах Києва – до 600 проваджень в рік; в Броварській місцевій прокуратурі – понад 450 проваджень на рік; у місцевих прокуратурах Львова – понад 350 проваджень на рік», – зазначають в управлінні.

"Навіть якщо усунути чинник військового договору": Захід не захищатиме Україну так само, як Ізраїль, оскільки політично йому це не вигідно, - Ілія Куса

четвер, 18 квітень 2024, 6:39

"Теза про те, що Ізраїль захищають усі, а нас ніхто, не витримує жодної критики, лише відображає рожевий світ, в якому живе частина суспільства", - про це у Фейсбуці пише Ілія Куса, передають Патріоти України. "1. Ізраїль має юридичного союзника, підп...

Можна собі уявити настрої у Кремлі: Через загрозу санкцій США Китай вперше за півтора роки скоротив експорт до Росії , – Bloomberg

четвер, 18 квітень 2024, 6:23

Китай залишається головним постачальником стратегічних товарів необхідних для продовження війни проти України. Експорт товарів з Китаю до Росії у березні впав вперше з середини 2022 року після погроз США розширити санкції проти китайських компаній. За ...