Бунт на кораблі кремлівського фюрера: Російський олігарх Дерипаска назвав війну проти України "божевільною"

Російський олігарх Олег Дерипаска в інтерв’ю японському виданню Nikkei Asia назвав війну в Україні «божевільною».

«Якщо ви хочете зупинити війну, спочатку потрібно припинити вогонь», – заявив росіянин й закликав до негайного припинення бойових дій.

Водночас, Nikkei Asia стверджує, що Дерипаска, який є близьким до президента Росії Володимира Путіна олігархом, на запитання журналістів, які у нього зараз стосунки з лідером РФ, сказав, що «жодних змін немає».

«Вони (влада Кремля – ред.) мене не чіпають, а ми (бізнесмени – ред.) не торкаємося політики», – цитує видання бізнесмена.

У 2019 році журналісти проєкту Радіо Свобода «Схеми» у розслідуванні «Надра на експорт» розповіли, що компанія Дерипаски видобувала унікальні високоякісні кварцити в Баницькому кар’єрі на Сумщині, які потім через через його ж заводи у вигляді кремнію потрапляли на підприємства російського оборонного комплексу для виробництва зброї.

У розслідуванні йшлося, що власником ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів», який видобував у Баничах високочистий кварцит, із 2011 року є кіпрська United Company Rusal Silicon Limited. Це – «дочірня фірма» «Об’єднаної компанії «Русал» Олега Дерипаски.

Половину видобутої сировини купував один із найбільших виробників кремнію в Росії – завод «Кремній-Урал», що також входить до «Русалу». У свою чергу, у цей завод Дерипаски постачав кремній «Новосибірському механічному заводу «Іскра» та Конструкторському бюро приладобудування імені Шипунова.

16 лютого 2023 року Вищий антикорупційний суд за позовом Міністерства юстиції націоналізував майно російського олігарха Олега Дерипаски.

До цього рішення, у власності росіянина була низка активів в Україні: Миколаївський глиноземний завод, Глухівський кар’єр кварцитів, Хустський кар’єр, Жежелівський кар’єр, компанії «Гуардон України», «Алюміній України», «Сервісний центр «Металург», «ЧАС ІТ», «Охорона МГЗ», «Центр обліку Миколаїв», Миколаївський благодійний фонд «Центр соціальних програм», «Запоріжалюмінторг», АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат».

У жовтні 2022 року президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про застосування персональних санкцій проти низки осіб, в тому числі Руслана Дерипаски.

Подалі від війни: Очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук запропонувала населенню Курщини евакуацію до України

четвер, 15 серпень 2024, 0:30

Мінреінтеграції відкрило цілодобову гарячу лінію для мешканців Курської області, які потребують гуманітарної допомоги або ж хочуть евакуюватися в Україну. Про це оголосила віцепрем'єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірин...

Генпрокурор ФРН видав ордер на арешт українця за підрив "Північного потоку" – німецькі ЗМІ

середа, 14 серпень 2024, 23:45

Генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель видав перший ордер на арешт головного підозрюваного у підривах на газопроводі "Північний потік" у Балтійському морі, що сталися два роки тому. Ним є українець Володимир С., який донедавна проживав у Польщі. Пр...