Бути громадянином Росії в ЄС тепер невигідно: Російський мільярдер Абрамович отримав громадянство Португалії як єврей-сефард

Громадянин Ізраїлю та Росії, мільярдер Роман Абрамович став громадянином Португалії. Підприємець натуралізувався як нащадок сефардів – євреїв, які проживали на Піренейському півострові до депортації наприкінці XV ст. Про це пише газета Público, передають Патріоти України.

У 2015 році Португалія ухвалила закон про повернення, що дозволяє євреям сефардського походження отримати паспорт країни. Пізніше аналогічний закон було прийнято й у Іспанії. Хоча спочатку термін дії закону було визначено на 4 роки та завершувався 1 жовтня 2020 року, претендентам на отримання громадянства дали ще рік, а потім ще один.

За інформацією газети, Абрамович подав клопотання на громадянство у жовтні 2020 року, а у квітні 2021 року спеціальна комісія визнала його сефардське коріння, що стало підставою для вступу до португальського громадянства.

Видання не вказує, як саме проходив процес натуралізації Абрамовича, зазначаючи лише, що відтепер він є найбагатшим громадянином Португалії. До речі, після отримання ізраїльського громадянства у травні 2018 року новий репатріант Роман Абрамович також був оголошений найбагатшим ізраїльтянином.

У компанії Millhouse, яка управляє активами Абрамовича, підтвердили інформацію про отримання Абрамовичем португальського громадянства. Зазначається, що Роман Абрамович кілька років вивчав свій родовід і встановив, що його предки після вигнання влаштувалися в Гамбурзі. Після цього мільярдер зробив щедру пожертву проєкту, зайнятому відновленням історії євреїв-сефардів у Гамбурзі.

Як відомо, вигнання євреїв з Іспанії, Сардинії та Сицилії було скоєно за указом правлячої королівської пари Фердинанда II Арагонського та Ізабелли Кастильської, який було видано в 1492 в Альгамбрі (також відомий як Едикт про вигнання). Едикт наказував усім євреям Іспанії у тримісячний термін або хреститися, або залишити межі країни. Ті, що залишилися після цього терміну, оголошувалися поза законом. Євреї втекли або до Португалії.

Едикт стосувався всіх послідовників іудаїзму. Указ робив євреїв беззахисними перед злочинними посяганнями і позбавляв права на законний суд. У таких умовах була неможлива жодна комерційна та фінансова діяльність, яка була основним заняттям іспанських євреїв. Для повернення під захист закону досить було прийняти хрещення, але більшість євреїв вважали за краще зберегти віру та емігрували з Іспанії.

Чи бути депортації? Як вплине рішення з припиненням видачі паспортів на біженців у Німеччині - влада дала категоричну відповідь

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:05

У Німеччині відреагували на рішення про припинення видачі паспортів українським чоловікам призовного віку за кордоном та призупинення надання їм консульських послуг. Там зазначили, що у ФРН українці чоловічої статі мають однаковий з жінками статус захи...

На скільки Україні вистачить допомоги від США: Салліван виступив із заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:45

Конгрес США врешті-решт схвалив допомогу Україні. Анонсованого пакета має вистачити до кінця цього року. Про це заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, передають Патріоти України. "Ресурси, які у США є на цю мить, доз...