Був особливий торг: В ЄС розповіли, як вдалося уникнути вето Орбана на допомогу Україні

Лідери Європейського союзу ухвалили рішення про надання Україні пакета допомоги на 50 мільярдів євро, погодившись на два компроміси. Про це сказав представник голови Європейської ради Шарля Мішеля в коментарі The Guardian, передають Патріоти України.

За даними видання, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який раніше блокував допомогу Києву, піддався тиску після зустрічей із прем'єр-міністрами Італії, Франції та Німеччини напередодні саміту ЄС.

За підсумком у ЄС ухвалили два компромісних рішення. Перший компроміс передбачає, що Європейська комісія проведе огляд витрат через два роки.

"На основі річного звіту Комісії про реалізацію Фонду для України Європейська Рада буде щорічно проводити дебати щодо реалізації Фонду з метою надання рекомендацій. За необхідності через два роки Європейська рада запропонує Комісії внести пропозицію для розгляду в контексті нового MFF", — йдеться в документі, з яким ознайомилися журналісти.

Друге рішення, за словами представника Мішеля, включає додатковий захід щодо механізму висунення умов верховенства права.

Делегати деяких держав-членів ЄС, які беруть участь у переговорах, зазначили в коментарі виданню, що Орбан "нічого не отримав", погодившись на запропоновану угоду. За їхніми словами, угорський прем'єр "просто не бачив більше варіантів".

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...