"Був справді професійним воїном": Український захисник збив "Стінгером" ворожу "Сушку" і загинув на полі бою

Уродженець Хмельницької області Олексій Новицький пішов захищати Україну з перших днів повномасштабного російського вторгнення, залишивши вдома трьох дітей. У складі однієї з механізованих бригад ЗСУ він воював під Бахмутом Донецької області, передають Патріоти України.

Під час ворожого авіанальоту 5 січня 2023 року Олексій збив з ПЗРК Stinger російський штурмовик Су-25 і загинув, потрапивши під обстріл, відходячи на іншу позицію. Історію Олексія Новицького з позивним "Казах" розповіли його побратими журналістам агенції "Армія Інформ".

Того дня, 5 січня, Олексій Новицький з побратимами перебували на спостережному посту під Бахмутом, коли їм повідомили, що в зону ураження увійшли три російські літаки – два винищувачі Су-27 і штурмовик Су-25. Авіації Сил оборони України в небі над районом не було, тож стрільці-зенітники отримали завдання знищувати всі повітряні об'єкти.

Коли ворожі літаки наблизилися до позицій українських воїнів, пілот російського Су-25 почав знижуватись для атаки. Воїни згадують: рахунок ішов на секунди. Тут і зреагував "Казах", який ненадовго відходив, щоб зігріти змерзлі руки.

"Казах" буквально злетів на позицію, швидко зорієнтувався щодо цілі, підхопив у мене "Стінгер", навів і вистрілив. За кілька секунд ми побачили купу чорного диму. Згодом аеророзвідники підтвердили збиття "Сушки", виявивши її уламки з дрона. Що й казати, ми всі були неймовірно раді точному пострілу, адже збити російську "пташку" піхоті щастить далеко не щодня", – розповів побратим Новицького Михайло Кость. Момент збиття ворожого літака воїнам удалося зняти на камеру телефона.

Воїни згадують: емоції їх тоді переповнювали. Вони навіть знайшли в зруйнованому будинку, де містився спостережний пункт, спортивну медаль – і "нагородили" нею "Казаха", а також зробили кілька фотографій на згадку. Як виявилось, вони стали останніми в житті молодшого сержанта Олексія Новицького.

Український захисник збив ''Стінгером'' ворожу ''Сушку'' і загинув на полі бою: з‘явилась його історія

"Очікувалося, що літаки противника можуть ще повернуться, тому нам потрібно було змінити засвічену позицію. Ми оперативно зібралися та вирушили на запасну позицію. У цей час розпочався артилерійський обстріл. Я навіть не зрозумів, звідки до нас прилетіло. Мене підкинуло вибуховою хвилею, вдарило об землю. Я підвівся, підхопив "Стінгер", зібрався рвонути до укриття і тут побачив нерухомого "Казаха", – згадує Кость.

Від отриманих осколкових поранень Олексій Новицький помер на місці.

Побратими розповідають, що Олексій Новицький народився і виріс у Хмельницькій області, там у нього залишилися троє дітей та мати. Будівельник у мирному житті, він добровольцем вирушив захищати Україну у перші дні повномасштабної війни.

"За минулі місяці війни Олексій Новицький, як і більшість наших бійців, став справді професійним воїном: відважним, рішучим і надійним. Власне, знищена ним російська "Сушка" – яскраве підтвердження цього", – розповів Олег Зелінський, пресофіцер бригади, в якій служив Новицький.

І командування бригади, і побратими Новицького вважають, що "Казах" гідний звання Героя України. Відповідне подання вже подано, і воїни чекають, що Україна відзначить свого Героя, який без вагань віддав за неї своє життя.

Отримував гроші від росіян: У Британії судять вербувальника паліїв нерухомості, пов'язаної з Україною

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:43

У Британії розпочався суд над чоловіком, який працював на користь Росії та вербував осіб для підпалу нерухомості, пов'язаної з Україною. Про це пише Reuters в п'ятницю, 26 квітня, передають Патріоти України.

У Харківській області дрон окупантів влучив у машину волонтерів – ОВА

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:28

26 квітня безпілотник, скерований армією країни-агресора Росії, атакував цивільний автомобіль у Харківській області. Про це голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив у Telegram, передають Патріоти України. За його словами, інцид...