Був завербований ФСБ: СБУ затримала 18-річного хлопця, який шпигував за літаками ЗСУ (фото)

Служба безпеки України (СБУ) затримала російського агента у Київській області, який збирав розвіддані про Сили оборони та критичну інфраструктуру у регіоні. Про це йдеться у заяві пресслужби СБУ, передають Патріоти України.

Зазначається, що фігурант намагався виявити місця базування авіації ЗСУ, також його цікавили напрямки та інтенсивність польотів повітряних суден українських військ. Для збору інформації російський агент оселився на декілька днів в орендованій квартирі поблизу місцевого аеродрому.

Крім того, він розвідував геолокації комплексів протиповітряної оборони ЗСУ та з’ясовував точність влучань по енергооб'єктах. Співробітники СБУ затримали фігуранта під час проведення ним дорозвідки поблизу енергогенерувального підприємства у Києві.

За даними слідства, російським агентом виявився 18-річний мешканець Києва, якого кілька місяців тому дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ РФ, особу якого вже ідентифіковано СБУ.

У поле зору ворожої спецслужби киянин потрапив через свою активність у прокремлівських Telegram-каналах, де схвалював збройну агресію проти України. За виконання ворожих завдань фігурант отримував від ФСБ РФ гроші, які надходили на його банківську картку.

Під час обшуків у помешканні затриманого вилучено мобільний телефон і комп’ютер із доказами його листування з російською спецслужбою та виявлено банківську картку, на яку заходили кошти від ФСБ.

Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України). Наразі затриманий перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...