Били кийками і стріляли в ноги: Співробітники ЗАЕС розповіли про тортури та знущання з боку окупантів

Після окупації Запорізької атомної електростанції Росія затримала і в багатьох випадках катувала сотні її працівників. Понад 200 незаконно утримувалися окупантами, а десятки досі вважаються зниклими безвісти, передають Патріоти України.

Свої злочини російські військовослужбовці починали щодо технічного та обслуговуючого персоналу. З того часу окупанти дійшли й до вищого керівництва, включаючи генерального директора Ігоря Мурашова. Його було "арештовано" загарбниками 30 вересня і звільнено минулого місяця після лобіювання з боку ООН і президента Франції Еммануеля Макрона. Про це повідомило The Wall Street Journal.

Видання розповіло, що Федеральна служба безпеки Росії створила підземні в'язниці поряд з АЕС, де з українців жорстоко знущалися. Співробітників станції били прикладами автоматів і кийками, стріляли в ноги та лікті, позбавляли їжі, прикріплювали до вух і пальців електроди.

Деякі "арештовані" потрапляли до "Дірки" – так росіяни називали одне з підземель. Один із працівників ЗАЕС – слюсар-підводник Андрій Гончарук – після знущань там із боку окупантів помер, повідомили співробітники підприємства. Чоловіка довели до стану коми, з якої він так і не вийшов.

"Вони [окупанти] садять їх у такі в'язниці, як "Діра", катують, викликають їхніх дружин... Вони думають, що, роблячи це, можуть змінити думку цих людей", – сказав Мурашов у своєму першому інтерв'ю після звільнення.

49-річний підрядник заводу Володимир Жайворонок 53 дні перебував у полоні загарбників. Співробітники ФСБ неодноразово били його прикладами, зірвали ніготь. Журналісти написали, що на зап'ястях чоловіка були перев'язані рани.

"Настрій деяких людей був зламаний, вони були так сильно побиті", – сказав він. За даними "Енергоатому", більшість із 11 тис. співробітників ядерного об'єкта вимушено виїхала, залишився лише кістяк із приблизно 3 тис. осіб.

У The Wall Street Journal зазначили: ці факти викликають нові побоювання щодо безпеки робітників, яким доручено запобігти ядерній аварії, оскільки лінія фронту наближається до станції.

"Ніколи ще в історії атомної галузі, яка так жорстко регулюється, діюча електростанція не була окупована ворожою державою", – зазначили в статті. Видання додало, що МАГАТЕ, яке має чотирьох спостерігачів на місці, висловило стурбованість через тиск, якого зазнає персонал Запорізької АЕС.

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...

У Харкові затримали ремонтників, які "полювали" на мобільні вогневі групи та оборону міста (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:41

Двоє чоловіків готували серію повітряних атак на позиції ЗСУ. Серед основних цілей були фортифікаційні споруди, укріпрайони українських військ та мобільні вогневі групи. Для удару окупанти планували застосувати надважкі керовані авіабомби, передають Па...