Биті скрепи, або 2:1 на користь "Володарки морів": Другий новітній авіаносець Великої Британії Queen Elizabeth досяг початкової оперативної готовності

Якщо застарілого інваліда "Адмірала Кузнєцова", котрий перебуває на безнадійному ремонті, все ще рахувати за бойову одиницю, то британські ВМС вже вдвічі переважають скрепну недонаддержаву за морською потугою.

Британський авіаносець HMS Queen Elizabeth та його ударна група досягли стану початкової оперативної готовності. Цей статус свідчить, що усі складові авіаносної ударної групи HMS Queen Elizabeth – сам авіаносець, його авіагрупа, кораблі та субмарини супроводу – об’єднані в єдине ціле та можуть між собою успішно взаємодіяти, зокрема забезпечувати протичовнову оборону флагмана групи. Про це сповістило Міністерство оборони Великої Британії, повідомляють Патріоти України із посиланням на портал Naval News.

Відомо, що у перший свій похід ударна група авіаносця HMS Queen Elizabeth вирушить у 2021 році, ескадра пройде Середземне море, Перську затоку та Тихий океан. Авіагрупа флагмана, за різними даними, налічуватиме від 12 до 24 винищувачів F-35B.

Максимальна чисельність авіакрило HMS Queen Elizabeth наразі складає 40 одиниць, із можливістю розширення чисельності до 70 одиниць. HMS Queen Elizabeth може бути носієм винищувачів F-35B, багатоцільових гелікоптерів Merlin та конвертопланів V-22 Osprey.

Повної оперативної готовності ударна група авіаносця HMS Queen Elizabeth має досягти до грудня 2023 року. Міноборони Великої Британії також сповістило, що для посилення ударних спроможностей авіаносця HMS Queen Elizabeth британські військові закуплять ракети SPEAR3 для озброєння літаків F-35B.

Відома лише вартість угоди із концерном MBDA про закупівлю SPEAR3 - 550 мільйонів фунтів стерлінгів. Яку кількість ракет буде придбано на цю суму – даних нема.

Один винищувач F-35B. може нести до восьми ракет SPEAR3 на внутрішній підвісці. SPEAR3 має дальність стрільби до 140 кілометрів, заявлена вага ракети – всього 90 кілограмів, швидкість польоту – дозвукова. SPEAR3 може уражати наземні цілі та кораблі до класу "фрегат" включно.

Перед поставкою SPEAR3 для авіагрупи HMS Queen Elizabeth концерн MBDA має провести контрольні стрільби такими ракетами з винищувачів Eurofighter Typhoon. Як раніше повідомляло Defence Express, британська оборонна компанія BAE Systems завершила роботи по будівництву багатоцільової субмарини Anson, п’ятого атомного човна типу Astute. При цьому BAE Systems будує для ВМС Великої Британії ще дві субмарини типу Astute.

Своїх "кадрів" бракує? Росіяни вербують білоруську молодь до збирання БПЛА, - ЦНС

вівторок, 30 квітень 2024, 6:30

Російські окупанти продовжують використовувати Білорусь для ведення війни проти України. Зокрема, тепер білорусів намагаються залучити до збирання безпілотних літальних апаратів. Такі спроби загарбників було помічено в Білоруському національному техніч...

"Тактика повітряних боїв часів Першої світової": У Forbes оцінили стрілянину з Як-52 по російських дронах в Одесі

вівторок, 30 квітень 2024, 2:35

Легкомоторні літаки зі стрілками є "очевидним вибором" для боротьби з повільними безпілотниками в умовах, коли потрібно заощаджувати гроші й ракети. Проте ефективність залежатиме від майстерності екіпажу, пише 28 квітня Forbes, передають Патріоти Украї...