Бити Мордор по-новому: Новітня українська розробка, що перевершує світові аналоги

УАГ-40 армії Нігерії

Станковий автоматичний гранатомет УАГ-40, став першою серійною розробкою українських зброярів в цьому напрямку. Модель розробили на КБ «Точні механізми» для заміни застарілого радянського гранатомета АГС-17. Його виробництво було налагоджене на ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському».

Основною відмінністю від радянської моделі 1967 року був калібр боєприпасів. Замість 30-мм гранат, кияни вирішили використовувати 40-мм, зразка країн НАТО. Причому, щоб не бути залежними від закордонних постачальників, вітчизняні зброярі створили й виробництво гранат для них.

Роботи над новим гранатометом стартували в 2010 році. На розробку перших зразків УАГ-40 пішло близько 3-х років. Державні випробування він пройшов у 2017.

Основними перевагами української новинки над закордонними аналогами називають – невелику вагу (17 кг сам гранатомет і 14 кг станок для нього), знижену віддачу, що зроблено шляхом застосування фрикційного демпфера затвора та триступеневу поздовжню гвинтову нарізку ствола. Особливий щелевий дульний тормоз не тільки поменшую віддачу, а ще й відводить порохові гази, що робить стрілка більш непомітним під час стрільб. Все це істотно покращує мобільність озброєння, його точність та зручність. Довжина гранатомету становить 960 мм, дальність пострілу до 2,2 км, а скорострільність – 400 пострілів у хвилину.

Спеціально для УАГ-40, в Україні були розроблені два види боєприпасів – осколково-фугасний ПГОФ-40 та осколково-кумулятивний ПГОК-40. Перший найбільш підходить для ураження ворожих бійців – радіус ураження складає близько 12 метрів. Другий снаряд дозволяє знищувати легку бронетехніку противника, він здатний пробити броню товщиною до 80 мм. При цьому, обидва види гранат серійно випускаються на заводі «Імпульс», розташованому в місті Шостка.

В Україні ця зброя закуповувалася лише невеликими партіями для окремих підрозділів НГУ та МВД. Також УАГ-40 встановлювали на деякі українські бойові модулі. А от в Нігерії українській гранатомет має великий попит. Уряд цієї крани закупив на заводі «Кузня на Рибальському» значну кількість УАГ-40.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...