Чекаємо "прильоти" з Будапешту: Незважаючи на шалений опір влади, львівський активіст добився скасування регіонального статусу угорської мови у двох райцентрах Закарпаття

Святослав Літинський

Мовний захисник зі Львова Святослав Літинський повідомив, що у Виноградово та Берегово скасували статус угорської як регіональної мови, повідомляють Патріоти України з посиланням на заяву відомого діяча.

Активіст розповідає, що йому знадобилося два роки судів, щоб Закарпатська обласна прокуратура зробила кроки до скасування рішеннь місцевих органів влади у Берегово та Виноградово про регіональні мови як таких, що суперечать чинному мовному законодавству України (були ухвалені ще 2012 року, коли діяв так званий закон Ківалова-Колесніченка, що відтак був визнаний неконституційним). Загалом відбулося понад десять судових засідань.

У коментарі для "Еспресо.Захід" Святослав Літинський каже, що рішення на його користь ухвалили кілька тижнів тому, але лише 6 травня йому надійшов лист з прокуратури.

Автор: facebook.com/svyatoslav.litynskyy

"Процес був довгий. Два роки я їм писав, змушував через суди, щоб вони подали позов про скасування регіональних мов. А вони ніяк не реагували. Я пояснював, що це не відповідає закону. Після всього я звернувся до суду, який підтвердив, що їхнє рішення неправомірне. Процес навмисне затягували.

На мою думку, вони так поводяться, тому що прокуратура взагалі старається не виконувати покладені на неї функції будь-яким способом, оскільки немає індивідуальної відповідальності за порушення закону. Прокурор мені відмовив. Я оскаржив це в суді. Якщо хтось порушує закон, то має бути покарання. На жаль, у них діє кругова порука. Всі покривають одне одного й неможливо притягнути до відповідальності", – говорить Святослав.

Зараз мовний захисник відстоює права української у Харкові. Говорить, що там схожа історія, як із Закарпаттям: є перемога в суді стосовно скасування регіональної мови й опір такому рішенню.

  • Зазначимо, що Святослав Літинський – громадський діяч, доктор філософії з фізико-математичних наук, викладач, відомий захисник української мови. Від 2012 року він через судові позови відстоює українську мову, якщо є порушення чинного законодавства. Перший серед українців отримав внутрішній паспорт без російськомовної сторінки, виборов необхідність маркувати побутову та електронну техніку українською мовою іноземними компаніями.

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...

"Нех*й шастать": Турецькій авіакомпанії заборонили літати до однієї з країн Європи через зв’язки з Росією

четвер, 28 березень 2024, 21:17

Фінське агентство транспорту та комунікацій Traficom заборонило польоти турецької авіакомпанії Southwind Airlines до Фінляндії через зв'язки з Росією. Про це повідомляє Avianews, передають Патріоти України. "Наша загальна оцінка показує, що значна част...