Чекали грошей від Медведчука та телефонували Суркову: СБУ викрила організаторів невдалого перевороту

До суду передали обвинувальний акт щодо двох людей, яких підозрюють в організації силового перевороту в координації зі спецслужбами країни-агресора Росії. Про це повідомляє СБУ в середу, 31 серпня, передають Патріоти України.

Контррозвідка СБУ викрила організаторів перевороту на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. За даними слідства, вони працювали з росіянами і деякими членами ГО Український вибір народного депутата від забороненої ОПЗЖ Віктора Медведчука. 2019 року підозрювані спілкувалися з приймальнею Владислава Суркова, який тоді був помічником російського диктатора Володимира Путіна.

У СБУ заявили, що під час окупації Криму та вторгнення Росії в Донецьку і Луганську області підозрювані співпрацювали з проєктами Медведчука та «обговорювали плани створення союзної держави Росії, Білорусі та України», але не дочекалися від політика фінансування та «почали діяти окремо». Гроші їм пообіцяв представник Росії зі зв'язками у спецслужбах та уряді країни-агресора.

За інформацією СБУ, фігуранти справи спланували проведення так званих Національних зборів (кошторис проведення — 9,7 млн доларів), під час якого їхні поплічники та учасники підконтрольних організацій мали з Києва оголосити про усунення президента, розпуск парламенту та уряду. Один зі співучасників, упійманий при спробі вербувати представників силових структур, вже засуджений.

«На момент початку повномасштабного вторгнення зловмисники так і не отримали повного обсягу обіцяного фінансування. Імовірною причиною є розкрадання коштів, виділених на підривну діяльність в Україні, з чим пов'язана низка гучних відставок у російському уряді та силових структурах», - додали в СБУ.

Слідство встановило, що під час боїв під Києвом організатори вирішили змінити план «перевороту» на створення так званих «народних республік» у західних областях, оскільки не сумнівалися у швидкому захопленні сходу, півночі та півдня України. Під час обшуку у них знайшли кошториси, списки учасників фейкових структур, які планувалося створити, маніфести та списки необхідної зброї й техніки.

Організатори перевороту підозрюються у змові з метою насильницької зміни конституційного ладу та захоплення держвлади (ч. 1 ст. 109 КК України). У травні СБУ повідомила про затримання одного з лідерів Українського вибору, який займався підготовкою до повалення конституційного ладу в Україні та співпрацював із російськими спецслужбами.


Там якраз стояв потяг із пасажирами: Окупанти вдарили ракетою по залізничному вокзалу в Балаклії

четвер, 25 квітень 2024, 19:14

У четвер 25 квітня російські окупанти обстріляли місто Балаклія в Ізюмському районі. Вибухи почали лунати о 16:47. За інформацією начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, ворог поцілив по території біля залізничного во...

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...