Чекав звільнених британців в Ер-Ріяді: Абрамович був посередником у перемовинах щодо обміну полоненими, - Bloomberg

Російський мільярдер Роман Абрамович виступав посередником у переговорах, які призвели до обміну військовополоненими між Росією та Україною. Зокрема, наприкінці серпня він зустрічався з наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом бін Салманом в Ер-Ріяді. Про це повідомляє американське видання Bloomberg з посиланням на три джерела, знайомих з цим питанням, передають Патріоти України.

Зазначається, що джерела відмовилися надавати додаткові подробиці та попросили не називати їхніх імен, а прес-секретар Абрамовича і представництво уряду Саудівської Аравії не відповіли на запити про коментарі.

Видання нагадує, що під час обміну цього тижня Україна передала Росії 55 полонених, у тому числі проросійського магната Віктора Медведчука. Росія ж передала Україні 215 полонених, більшість з яких брали участь в обороні українського металургійного заводу "Азовсталь" у Маріуполі. Також було звільнено п'ятьох громадян Великої Британії, двох американців і трьох інших іноземців.

Також зазначається, що Міністерство закордонних справ України в четвер подякувало принцу Мухаммеду за суттєву роль у переговорах щодо звільнення іноземних ув'язнених, яких після звільнення доправили до Ер-Ріяда, а газета Sun того ж дня повідомила, що Абрамович зустрів п'ятьох звільнених британців на приватному літаку, який прямував до Саудівської Аравії з Росії, і дав їм iPhone, щоб вони могли зателефонувати родині та повідомити, що повертаються додому.

"Саудівська Аравія заявила в середу, що наслідний принц брав участь у посередницьких зусиллях, які призвели до звільнення десяти в'язнів, не надавши додаткових подробиць процесу", – пише Bloomberg.

Також видання нагадує, що Велика Британія та ЄС запровадили санкції проти Романа Абрамовича, а США – ні. Президент України Володимир Зеленський у березні звернувся до президента Джо Байдена з проханням утриматися від санкцій проти нього, оскільки він може виявитися корисним посередником у зусиллях щодо мирних переговорів.

Санкції Великої Британії змусили Абрамовича продати футбольний клуб "Челсі" за 4,25 мільярда фунтів (5,2 мільярда доларів) у травні консорціуму на чолі з американським мільярдером Тоддом Болі. Абрамович пообіцяв передати виручені кошти у фонд допомоги жертвам війни в Україні. Фонд ще не працює, а кошти залишаються замороженими.

Для Кремля це значна втрата: Авіаексперт розповів, скільки в Росії лишилося Ту-22М3, після того, як один з них збила Україна

субота, 20 квітень 2024, 10:54

Заступник Генерального директора компанії із виробництва засобів радіоелектронної боротьби, експерт із авіації Анатолій Храпчинський розповів в інтерв'ю Radio NV, скільки в Росії залишилось бомбардувальників Ту-22М3, після того, як один з них збила Укр...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...