Чехія і Словаччина обурені законопроектом Держдуми РФ про вторгнення 1968 року

Офіційні Прага і Братислава розцінюють дії російської сторони як спробу історичного ревізіонізму.

Вторгнення в Прагу у 1968 році. Архівне фото.

Влада Чехії та Словаччини обурена російським законопроектом, який пропонує визнати учасників вторгнення в Чехословаччину "ветеранами бойових дій", передають Патріоти України.
Як повідомляє Deutsche Welle, в понеділок, 3 червня, МЗС Чехії заявило, що вторгнення військ країн Організації Варшавського договору в серпні 1968 року було порушенням міжнародного права. Проти вторгнення виступали як лідери Чехословаччини, так і більшість громадян, додали в чеському зовнішньополітичному відомстві.

"В августе 1968 года Чехословакия была оккупирована большинством стран Варшавского договора при грубом нарушении международного права, против воли законных представителей страны того времени и абсолютного большинства ее граждан. Хотя Министерство иностранных дел с уважением относится к тому, что вопросы социальной политики являются внутренним делом каждой страны, с другой стороны, оно серьезно обеспокоено аргументацией поправки к закону, сформулированной как «выполнение задач при подавлении попытки государственного переворота и обеспечении стабилизации ситуации в ЧССР на период масштабной военно-стратегической операции войск стран-членов Варшавского договора с 21 августа до ноября 1968 года", – йдеться у статті Radio.cz про резолюцію МЗС Чехії.

У свою чергу, прем'єр-міністр Словаччини Петер Пеллегріні зазначив, що російський законопроект "не сприяє взаємній довірі і хорошій співпраці народів". Офіційні Прага і Братислава розцінюють документ російської сторони як спробу історичного ревізіонізму.
У 2016 році три депутата Держдуми РФ від фракції КПРФ запропонували визнати учасників вторгнення в Чехословаччину "ветеранами бойових дій". Законопроект пропонує надати їм відповідні заходи соціальної підтримки. У січні 2018 року законодавча ініціатива була відхилена Держдумою в першому читанні.
30 травня 2019 року законопроект розглядався на круглому столі в Держдумі. Російські депутати заявили, що документ необхідно прийняти найближчим часом.

Нагадаємо, в ніч з 20 на 21 серпня 1968 року в Чехословаччину вступили військові з країн Варшавського договору, перш за все СРСР. Ці події завершили період під назвою "Празька весна" пов'язаний з проведенням реформ і спрямований на створення "соціалізму з людським обличчям". Жертвами зіткнень стали понад 100 осіб.


Україна відводить з лінії фронту танки Abrams. Associated Press пояснила, що з ними не так

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:23

Українські війська відвели американські танки Abrams M1A1 від лінії фронту, оскільки з ними стало складно працювати. Про це пише Associated Press з посиланням на свої джерела. За словами журналістів, у всьому винні російські безпілотники, які повсюдно ...

"Як тільки Су-34 взятий на приціл, він буде приречений": Експерт озвучив формулу знищення російської авіації

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:14

На думку військового експерта, полковника запасу ЗСУ Петра Черника, керовані авіабомби, якими росіяни закидують прифронтові регіони, швидко перестануть бути проблемою, як тільки Україна отримає винищувачі F-16. Про це пише "24 канал", передають Патріот...