Чехія передасть Україні бойові вертольоти, боєприпаси та авіасимулятори для навчань пілотів на F-16

Чехія передасть Україні додаткові ударні вертольоти та сотню тисяч великокаліберних боєприпасів. Також ця держава допоможе з підготовкою пілотів: Україна отримає авіасимулятори для проведення навчань. Про це оголосив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала під час брифінгу у Празі. Його заяву цитують чеські ЗМІ, передають Патріоти України.

"Сьогодні я підтвердив пану президенту [Володимиру Зеленському], що Чехія передасть штурмові вертольоти, у наступні місяці – ще 100 000 боєприпасів для великокаліберної зброї", – сказав Фіала.

Водночас він додав, що Чехія також допоможе з підготовкою пілотів і подарує тренажери, які дозволять тренуватися на F-16 безпосередньо в Україні.

"Маю зазначити, що викликає захоплення те, як мужньо Україна захищається від варварського нападу Росії, і я радий, що мужньому захисту, успішній обороні допомагають і наші поставки військової допомоги", – наголосив глава уряду Чехії.

Він додав, що після початку повномасштабного вторгнення РФ Чехія передала Україні майже 700 одиниць важкої техніки та понад чотири мільйони боєприпасів Україні.

Відомо, що на озброєнні чеської армії є близько 40 вертольотів, з яких 30 – радянського та російського виробництва серії Мі. Армія має кілька машин Мі-8 і Мі-17, їх експлуатація завершиться через кілька років. Чеська армія також має в своєму розпорядженні 15 модернізованих гелікоптерів Мі-171Ш і може їх експлуатувати до 2035 року.

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...

Москва в паніці надзвонювала в Вашингтон: Пентагон відмовив Україну від секретної спецоперацію на території Росії, — NYT

субота, 27 липень 2024, 13:01

ЗСУ нібито збиралися провести операцію в глибокому тилу ворога. З цього приводу міністр оборони РФ телефонував главі Пентагону, що, як зазначають американські журналісти, досить незвично. На початку липня міністр оборони США Ллойд Остін отримав проханн...