Чехія, Словаччина та Британія спростували інформацію про неофіційну угоду НАТО щодо зброї для України

Міністри оборони Чехії та Словаччини спростували інформацію про нібито укладену таємну угоду між країнами-членами НАТО. Жодних підкилимних домовленостей щодо негласної заборони на поставки в Україну деяких видів важкого озброєння не існує, передають Патріоти України.

Також спростувала існування будь-яких подібних домовленостей і міністерка оборони Великої Британії, яка наголосила на незмінній позиції її держави щодо підтримки України у протистоянні агресору. Так міністри низки країн відреагували на поширену раніше одним із німецьких ЗМІ інформацію щодо подібної змови.

Першими на конспірологічні закиди німецького видання DPA, які переопублікувало Zeit, щодо того, що країни-члени НАТО через страх конфронтації з Росією змовилися між собою не постачати в Україну деякі види важких озброєнь, зокрема, танки та літаки, відреагували близькі сусіди України.

Міністри оборони Чехії та Словаччини на спільній пресконференції спростували інформацію про угоду НАТО, згідно з якою країни-члени Альянсу нібито не поставлятимуть в Україну деякі види важкого озброєння.

"Немає такої домовленості. Принаймні, я про неї нічого не знаю. А якби ця ідея спала комусь на думку, ми б її не підтримали", – сказала міністерка оборони Чехії Яна Чернохова.

Зі спростуванням змушена була виступити й очільниця міністерства закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс. "Ми абсолютно чітко розуміємо, що підтримувати Україну танками та літаками абсолютно законно", – наголосила вона.

Також Трасс зазначила, що країни НАТО продовжуватимуть постачати важке озброєння Україні. Вона наголосила, що зараз важливо створити план відновлення для України. Підтримав колегу й міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

"Однозначно, це не базується на реальності. Підтримка України надходить від окремих держав, у НАТО як такої великої програми [підтримки] немає. Чеська Республіка пишається тим, що підтримує Україну у військовому аспекті, допомагає Україні протистояти російській агресії та бере участь у всіх відповідних проєктах, наскільки дозволяють наші можливості чи за необхідності", – сказав глава чеської дипломатії на спільній із Трасс пресконференції.

ISW підрахував, скільки території окупанти захопили в Україні з початку зимового наступу

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:50

З початку 2024 року окупаційна армія РФ змогла просунутися в Україні майже на 100 квадратних кілометрів. Як повідомляє Інститут вивчення війни, з початку свого наступу, який стартував у жовтні 2023 року, загарбники захопили вже 505 квадратних кілометрі...

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...