Чехія заморозила всі без винятку державні активи Росії

Уряд Чехії ухвалив рішення про заморожування всіх без винятку державних активів Росії на своїй території. У відповідь на це влада України закликала всі інші країни наслідувати чеський приклад. Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський, передають Патріоти України.

"На мою пропозицію уряд сьогодні (15 листопада. – Ред.) схвалив заморожування російських державних активів у Чеській Республіці. На цьому комерційна діяльність, яку Росія використовує для фінансування вбивств українців, закінчується", – написав Липавський на своїй сторінці в X (ексTwitter).

Рішення Чехії є важливим кроком, оскільки санкції ЄС передбачають заморожування виключно підсанкційних активів країни-агресора. Тепер російські структури не зможуть використовувати свої активи в Чеській Республіці, навіть якщо компанії-власники таких активів формально не потрапили під санкції.

Варто враховувати, що рішення стосується виключно державних активів агресора. Тобто приватна власність та фінансові заощадження росіян блокуватимуться лише у разі їх внесення до списків санкцій.

На рішення Чехії вже відреагували у МЗС України. Подяку колезі з країни-союзниці висловив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Також глава МЗС України натякнув, що українська сторона все ще очікує рішень про конфіскацію російських активів та передачу їх Україні.

"Чехія тільки заморозила всі російські державні активи. Я вітаю цей принциповий крок і дякую своєму колегі та другу Яну Липавському. Усі країни, які ще не зробили цього, повинні наслідувати цей приклад. Російські гроші повинні йти на відновлення України, а не на вбивство і знищення", – написав Кулеба.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...