Через "імперські амбіції" Росії та "гібридну війну" Лукашенка: Польща подвоїть чисельність армії

Уряд Польщі підготував проект оновленого закону про оборону, який передбачає радикальне збільшення чисельності збройних сил країни. Як повідомляє Poland Daily Live, документ має замінити військову доктрину, ухвалену ще 1967 року, коли Польща була частиною радянського блоку, передають Патріоти України.

Згідно із законопроектом, чисельність польської армії найближчими роками має зрости вдвічі — зі 150 до 300 тисяч осіб, що зробить її найбільшою в Європі. У збройних силах також з’являться підрозділи кібероборони.
Віце-прем'єр уряду Польщі, голова консервативної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський, представляючи проект разом із міністром оборони Маріушем Блащаком, заявив, що Польща знаходиться у НАТО та Євросоюзі і тому «повинна мати значні можливості для стримування». «А за необхідності вона має бути готова ефективно захистити себе від нападу», — сказав Качинський, додавши, що сподівається, що «цього ніколи не станеться».
За словами Качинського, брата загиблого в авіакатастрофі під Смоленськом Леха Качинського, законопроект покликаний «радикально» посилити польську армію через «імперські амбіції» Росії та «гібридну війну», яку веде правитель Білорусії Олександр Лукашенко, відправляючи до кордону тисячі мігрантів з Африки.
ЄС звинувачує Лукашенка у забезпеченні умов для нелегальної міграції як відповідь на санкції, введені після минулорічних президентських виборів, що супроводжувалися звинуваченнями у масових фальсифікаціях та подальшим жорстоким придушенням протестів.
Наприкінці жовтня польський парламент схвалив будівництво 100-кілометрового укріпленого загородження на кордоні з Білоруссю. В останні тижні Варшава вже розмістила тисячі солдатів на кордоні, звела паркан із колючого дроту та оголосила в прикордонній зоні режим НС.
У понеділок, 8 листопада, уряд Польщі скликав екстрену нараду через ситуацію на кордоні з Білоруссю. Міністр-координатор спецслужб Станіслав Жарін назвав скупчення мігрантів спробою силового вторгнення до Польщі. Заступник міністра закордонних справ Петро Вавжик висловив переконання, що Лукашенко прагне ескалації, яка призведе до того, що «будуть смертельні жертви на якійсь зі сторін».

F-16 можуть з'явитись в українському небі вже наступного тижня: У Повітряних Силах ЗСУ зробили інтригуючу заяву

четвер, 2 травень 2024, 1:45

Наразі закінчуються останні приготування інфраструктури та заходів захисту дислокацій дорогоцінних для України літаків від повітряних ударів ворога. У Повітряних силах ЗСУ озвучили орієнтир, коли в Україні почнуть "працювати" західні винищувачі F-16 - ...

"Вони просто черв'яки на нашому тілі": Депутат "Єдиної Росії" обізвала безробітних росіян

середа, 1 травень 2024, 23:43

Депутат від партії "Единая Россия" Катерина Собканюк заявила, що безробітні росіяни є "черв'яками". Також вона запропонувала створити в Росії "трудові табори", передають Патріоти України. "Сьогодні в будівельній галузі близько 30% незаповнених місць, в...