Через Конституційний суд: Інавгурація Зеленського опинилася під загрозою зриву

Якщо відсторонення глави КС Шевчука відбудеться, то призначення інавгурації може бути зірвано, або сильно затягнутися.

Станіслав Шевчук. Фото: УНІАН.

14 травня судді Конституційного суду розглянуть на своєму засіданні питання про позбавлення повноважень нинішнього голову КС Станіслава Шевчука. Причому 12 голосів за його відставку знайтися можуть, а ось оперативно обрати нового голову суду – малоймовірно. Дана обставина ставить під загрозу проведення інавгурації обраного президента Володимира Зеленського, оскільки привести його до присяги має саме глава КС, повідомляють Патріоти України.

Зазначається, що уже деякий час в вищому конституційному органі не спостерігається єдності рядів, а четверо суддів навіть стали ініціаторами відсторонення Шевчука з посади. Декларовані причини – зловживання службовим становищем, політизація діяльності суду та твердження голови в інтерв’ю про його готовність приведення до присяги президента навіть у випадку фальсифікації підсумків виборів.

Як зазначають журналісти, теоретично цю місію міг би узяти на себе і заступник голови КС, але цього не передбачає Конституція. В іншому випадку легітимність заходу може бути поставлена під сумнів.

Самі судді, правда, в своїй заяві від 25 квітня стверджували, що присяга буде прийнята так, як і сказано в Основному законі. Однак, як саме це може статися в разі звільнення чинного голови і не призначення нового, ясності досі немає. За законом від моменту відсторонення від обов’язків одного і вступу на посаду іншого повинно пройти найбільше – 6 місяців.

В даний час ні у одного з суддів стійкої підтримки немає. Тому, якщо відсторонення Шевчука відбудеться, то призначення інавгурації може бути зірвано, або сильно затягнутися. І ця ситуація вигідна всім, оскільки впливу на суддів різних політичних груп ніхто не скасовував.

«Між тим співрозмовник LB.ua у КС вважає, що для фінального голосування за позбавлення повноважень Шевчука голосів таки не вистачить. Мовляв, судді просто демонструють свою важливість і вагу напередодні приходу нового президента», – зазначає видання.
Джерело: LB.ua

Росія не зупиниться: Зеленський назвав ГЕС, які були цілями РФ під час масованої нічної атаки

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:58

Вночі 29 березня під час масованого удару по Україні цілями агресорки Росії були Канівська та Дністровська ГЕС. Про це президент Володимир Зеленський повідомив за підсумками Ставки, за скликання якої відповідав новий секретар РНБО Олександр Литвиненко,...

Панічно бояться ЗСУ: Росія перекинула у Крим танковий батальйон, готується до оборони, - "Атеш"

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:44

Російські військові перекидають військову техніку, зокрема танки, у тимчасово окупований Крим для майбутньої оборони півострова Про це повідомляє партизанський рух "Атеш", передають Патріоти України. "Так за нашою інформацією до Євпаторії, нещодавно, п...