"Через заяву Портнова українських моряків після звільнення будуть допитувати в ДБР", - політтехнолог

Така сама ситуація існує з іншим кримінальним провадженням – про нібито злочинний наказ про контрнаступ 2014 року.

Віктор Уколов. Фото: скріншот з відео.

На підставі заяви Андрія Портнова Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження, через яке українських військовополонених моряків після їх повернення до України, будуть допитувати в ДБР. Про це в ток-шоу "Ехо України" заявив політтехнолог Віктор Уколов, передають Патріоти України.

"Державне бюро розслідувань порушило кримінальне провадження за заявою Портнова про нібито незаконний наказ Порошенка про передислокацію українських кораблів з Одеси до Азовського моря... Якщо Державне бюро розслідувань думає або підозрює, що там є склад злочину в такому наказі, то це означає, що в Україні не вірять рішенню Гамбурзького морського трибуналу. А якщо ми в Україні на рівні ДБР не довіряє морському трибуналу – а він постановив, що українці діяли абсолютно в межах своїх законів і абсолютно є правими, і тому треба повернути українських моряків, – то як ми можемо цього вимагати від Росії?

Мені здається, що після повернення моряків до України, і навіть раніше, з огляду на існування рішення Гамбурзького суду, Роман Труба, Державне бюро розслідувань, має негайно закрити цю справу, щоб не ганьбитися. Тому що, з точки зору навіть юриспруденції, це виглядає як блюзнірство", - розповів Уколов.

Він зауважив, що ніколи не думав, що Державне бюро розслідувань буде настільки залежати від політичної волі нової влади, бо коли його утворювали, він задумувався як незалежний від влади орган.

"Проводився конкурс, підбирався директор ДБР. І що ми зараз бачимо? Я все-таки хочу закінчити моделювання ситуації. Повернули наших моряків. Але якщо справа не закрита, то вона має бути розслідувана. Значить, вони є свідками виконання цього наказу. Значить, їх будуть тягати в ДБР на допити. Наших моряків, які незаконно сиділи у російській в’язниці, навіть у випадку, коли їх повернуть, змушені будуть допитувати, тому що існує таке кримінальне провадження. Це абсурд, абсолютний абсурд", - додав Уколов.

Він також зазначив, що така сама ситуація існує з іншим кримінальним провадженням – про нібито злочинний наказ про контрнаступ 2014 року. "Це той самий наказ, завдяки якому українські Збройні сили і добровольчі батальйони звільнили дві третини Донбасу. Але потім частину було відбито за рахунок інтервенції російських окупантів. Це той наказ, завдяки якому Слов’янськ, наприклад, залишається українським, і Краматорськ теж українським, під нашим контролем. За цей наказ хочуть Порошенка судити. Тобто ця справа нібито теж має бути розслідувана. А хто пройде свідками? Кого будуть допитувати? А можливо, навіть і звинуваченими? Наших добровольців, наших військових. Тих, хто захищав Україну, почнуть тягати на допити у Державне бюро розслідувань. Тому, на мою думку, і ця політично мотивована справа має бути негайно закрита", - завершив Уколов.

Джерело: Прямий

Понад 40 років тому їх прибрали з озброєння радянської армії: Україна знов почала запускати старі семитонні безпілотники

вівторок, 19 березень 2024, 9:41

Україна знов почала використовувати старі безпілотники "Туполєв" Ту-141/143 1970-х років. Це важкі та незграбні БПЛА, але вони потенційно ефективні. Як йдеться у матеріалі Forbes, українці востаннє використовували ці безпілотники рік тому. Понад 40 рок...

Час смажити яєчню з "путінських яєць": Євросоюз вже підготував механізм надання Україні заморожених активів РФ – ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 9:33

За кілька місяців Україна зможе покращити свої фінанси за рахунок ворога. Європейський Союз підготував пропозиції, згідно з якими Україна почне отримувати прибутки від заморожених російських активів вже у липні, повідомляє Bloomberg із посиланням на пр...